Het Project

De wens in 2013: Ruimte voor mezelf om in meer vrijheid te kiezen wat ik op dat moment wil of wat er nodig is. Niet gebonden aan een werkweek met contracten. Niet gebonden aan de financiële last van een voor mij te groot huis. In samenspraak met de landeigenaar een mooie plek in ruil voor wat arbeid. Zij een extra oog en hulp op het bedrijf, ik een mooie plek en de ruimte. Dat is wat me past en zó mag het van mij zijn. En deze droom zou zomaar heel erg tastbaar kunnen gaan worden. Hier in Nederland. De eerste stappen zijn gezet. Waarom ook niet?

Koerswijziging

En toen ging ik voor inspiratie naar de Tiny House Jamboree in Colorado Springs USA, zomer 2015. Hele plan op zijn kop! Mijn aandacht verschoof van zelf bouwen in Nederland naar het willen ontdekken van dat grote land en de tiny house movement aldaar. Ik ben Amerika vaker gaan bezoeken en bevind me op de eerste rang bij nagenoeg alles wat er gebeurt op gebied van tiny houses. Het is nu zelfs zo dat ik een eigen bedrijf heb opgestart: de woningmarkt in de bergen van Colorado voorzien van kleinere, betaalbare, in de fabriek gebouwde (schoner!) toffe en goede huizen. Erg hard nodig!

Verschil willen en kunnen maken

schapenwol isolatieHet project My Tiny House is dus verschoven naar mijn nieuwe bedrijf in Amerika. Wat er hetzelfde is gebleven is dit: de wens om een verschil te willen maken, in in dit geval de voorziening van woningen die schoner, betaalbaar, en kleiner zijn. Ik bevind me in een prachtige positie, tussen de developers, investeerders, fabrieken, tiny house enthousiastelingen, en evenementen in. Ik kan hierdoor ook een verschil maken. En terwijl ik help in de voorziening van deze andere huisjes, kijk ik wat ik nog meer kan doen in mijn positie: het gebruik van natuurlijke materialen stimuleren. Denk aan schapenwol als isolatie, lijnolie, hennep of maanhout zonder verlijmingen. In Amerika een iets grotere uitdaging om aan dergelijke materialen te komen dan in Nederland. Wat er wel is, is vervolgens ontzettend duur. Met mijn contacten, en met het zelf verkopen van deze huisjes, die ik samen met de nieuwe eigenaar deels ontwerp, kan ik wellicht ook daar verandering in brengen. Wat zou dat mooi zijn!

Op de hoogte blijven

Het project My Tiny House NL loopt nu op haar einde. Mijn laatste blog is daaraan gewijd: Mijn nieuwe Amerikaanse ‘Anders Wonen’ initiatief. Mijn visum aanvraag ligt klaar en als dat allemaal op orde is dan kan ik daar aan de gang. Met wie weet alsnog een klein huisje, gemaakt van natuurlijke materialen, maar dan in de bergen van Colorado…

Als je meer wilt weten over mijn nieuwe bedrijf, Frog Ventures? Houd dan de website in de gaten. Je leest ook meer over mijn avonturen in de movement in de USA in de vaste rubriek ‘Appen met Frieda’ in het online initiatief ‘Klein Wonen Magazine‘.

 

Gerelateerde berichten:
De Tiny House Jamboree ~ My Tiny House Tour USA (augustus 2015)
Mijn wens (maart 2015)

(Foto credit schapenwol: Wild Rivers Wool)