• Downsizen, stap voor stap

  (ook handig voor als je niet anders gaat wonen)

  downsizen, stap voor stapEen kleine eengezinswoning. Woonkamer. Slaapkamer. Werkkamer. Badkamer. Kledingkamer. Zolder. Schuur. Tuin. Keuken. En de inhoud daarvan mag dan gaan passen in een Tiny House. Denk aan het formaat grote caravan. Juist…
  Dat heet nu dus downsizen. En dat is een proces. Geen kleine opruimactie, nee, een proces. En stiekem oh zo lekker!

  Waarom is downsizen een proces?

  Om de hele simpele reden dat spullen in mijn belevenis vaak veel meer zijn dan hun functie doet vermoeden. Zo heb je bijvoorbeeld een tafel. In mijn geval gekocht toen ik weer op mezelf ging na een vriend, een huis en een hypotheek. Jaren terug. De tafel had daardoor een soort vrijheidslading gekregen. Ja, hoe verzin je het, maar het gebeurt. Het wegdoen ervan raakt de herinnering en het gaat weer door me heen. Wat er nog aan lading zit, kan vrijkomen. Een proces dus. En dat is alleen nog maar een tafel. Nu de rest nog. Dat is best veel. Ik ben het downsizen daarom in stappen gaan doen. Om het mezelf makkelijk te maken. Wie weet heb je er wat aan. Komen ze.

  Stap 1: de het-staat-daar-maar-te-staan spullen

  Heel simpel. Dat waar ik het minste mee had, dat eerst maar eens weg. Uit die kast trekken en in een doos voor de kringloop. Of internet op voor de verkoop. Bijvoorbeeld. Zo, het begin is er.

  In willekeurige volgorde stap 2 en stap 3.

  Stap 2: de ik-vind-het-eigenlijk-niets-maar-heb-het-gekregen-van-… spullen

  En je weet precies welke spullen ik bedoel. Vaak durf je ze gewoon niet weg te doen. Stel je voor dat? En sommige mensen maken zich daar niet druk om. In dat geval: prijs jezelf! Ik ben er wel gevoelig voor. Bang een ander te kwetsen. Kijk, en ook daarom is het zo lekker om het wél te doen! Door het wél weg te doen, gaat per ongeluk je rug recht. Ik wil dit niet hebben. Punt. Duidelijkheid in wensen. Dat is a.
  Punt b. Ik vroeg me af: als iemand het gegeven heeft, denk ik nu werkelijk dat ik die persoon een dienst bewijs door het te behouden, terwijl ik het als een last ervaar? Nee. Doe jezelf een lol en bevrijd je van deze tang! Het kan. Gewoon met één boek proberen. En ik deed er iets moois mee, om het contact met die persoon in mezelf, noem het maar, te eren.

  Stap 3: De het-leek-zo-handig spullen

  downsizen, citruspersJa, in het uitzonderlijke geval van het koken van dat ene recept is het echt best heel goed te gebruiken. Het is helemaal waar. Maar eerlijkheidshalve, had ik het al eens een keer gebruikt? Nee? Mooi, weg! Ben ik toch van plan om het een keer te gaan gebruiken? Heb ik het dan ook werkelijk nodig? Het vult! Het vult de kast! Het ligt daar maar te liggen, te verstoffen, te verhuizen voor de derde keer. Doe er een ander een groot plezier mee!

  Stap 4: De zware spullen…

  En dat zijn de spullen, hoe klein ook, met veel lading. Misschien in jouw geval een erfstuk. Misschien een boek uit je kindertijd. En het gaat er met downsizen niet om dat je alles weg moet doen, alsjeblieft niet! Nee, het gaat om die spullen, en je gaat ze herkennen, waarvan je weet dat je ze niet gebruikt en waarvan je voelt dat ze je zelfs op een bepaalde manier beperken door ze te hebben. Hoe daarmee om te gaan?
  Ik ben bij deze spullen werkelijk gaan voelen. Waar staat het voor? Waarom raakt het wegdoen me? En een vraag die mij geholpen heeft is: staat dit object voor wat ik voor iemand voel? Heb ik het nodig om aan die persoon of situatie te kunnen denken? En met het werkelijk voelen van deze vraag, werd het object opeens gewoon een object. De herinnering of het gevoel voor die persoon kroop bij mij dieper mijn hart in omdat ik er echt even bij stil ging staan. Alsof het daar op een plekje lekker ging nestelen. Ik vond dat eigenlijk wel mooi! Wie weet werkt het voor jou ook zo. Ik heb daarna de betreffende spullen met liefde doorgegeven.

  Stap 5: Maak er iemand anders blij mee!

  En dat laatste maakt voor mij het proces van downsizen compleet. Als ik er niet helemaal blij van word door het te hebben, kan ik er wellicht een ander wel mee helpen. Pass it on! Of verkoop het als het waarde heeft. En doe dat met liefde. Het zijn mooie dingen en ze hebben je ooit gediend (of een poging gedaan daartoe). Maak er dus een ander blij mee. Gaat het energetisch ook een goede kant op.

  En toen was ik zowaar gedownsized. De vertrokken lading van de spullen maakt letterlijk en figuurlijk ruimte. Minder spullen maar me rijker voelen. Hmmmmm… lekker! Een gezonde besteding van mijn tijd.

  En nee, ik mis nog steeds niets.

   

   

  FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

7 Responses so far.

 1. Marinda schreef:

  Wat ontzettend leuk dat je dit aan het doen bent ik ben pas bij de eerste stapjes na een lange tijd van alles gevolgd te hebben van de tiny house movement op het net.
  Maar wil ook zo graag, ik moet nog wel even geduld hebben maar kan niet wachten om ook zover te zijn heel veel geluk met je tiny house.

  • Frieda Bakker schreef:

   Hi Marinda,
   Het zijn ook mijn eerste stappen. Wel voorbij de droom- en schetsfase (hoewel dromen nooit ophoudt) en nu echt bezig met de concrete voorbereidingen.
   En wachten lijkt soms zo stom maar kan achteraf erg nuttig zijn! Zo is in ieder geval mijn ervaring.
   Veel succes en plezier!

 2. greet schreef:

  Ik ben een paar jaar geleden kleiner gaan wonen. In een Centraal Wonen. Ik deel een fietsenschuur, dus daar mag de fiets in, meer niet. Ik heb één slaapkamer, en een gezamenlijke logeerkamer(meer een centerparc-vakantiehuisje,leuk voor de gasten,maar ook voor mij, nooit meer last van mensen die IN mijn huis slapen/snurken of wakker worden omdat ik zo vroeg op ben). Mijn huiskamer is kleiner en mijn keuken ook, en die heeft maar drie keukenkastjes. Bewust kleiner wonen, en bewust enkele spullen houden en andere wegdoen heeft ook mij rijker gemaakt.

  Groet,Greet

 3. Marleen schreef:

  Ja, mooi Frieda! Ik woon in een klein eengezinshuisje (max 4 persoons volgens de papieren) met z’n zessen. Rommel is dus echt een storende factor hier. Zo leeg mogelijk graag! Beneden lukt dat goed. Boven, vooral de slaapkamers van de 4 kinderen, is het een ramp. Ga binnenkort ook maar weer met ze opruimen 😉

 4. […] toen ik van een kleine eengezinswoning naar 19m2 ging in een woongroep. Ah man, wat een verademing. Hier kun je lezen hoe ik het gedaan heb. Tips voor als je zelf, ook na het lezen van deze blog, alsnog graag wilt ontspullen. De vraag komt […]

 5. […] downsizen van spullen heb ik behoorlijk gedaan en doe ik nog. Het ging tot op het punt van het hebben van 2 koffers en een paar bananendozen in de […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.