• Mijn wens

  Boerderij hackfortOp een plek bij een boerderij. Vogels om me heen. De deur open. In de verte hoor ik de koeien rammelen in het voerhek. Een moeeeeeeeh… Ik begin mijn dag net. De geur van verse koffie vult mijn huis en ik sta met mijn kopje in de deuropening. Het huis warmt me. De kleur van het hout. De rust van natuurlijke materialen. En ik moet lachen van binnen, het is namelijk een klein schaapje, mijn huis. Niemand ziet het en ik weet het. Er zit wol verstopt in de muren, als isolatie.
  Ik check mijn mail. Ja, er zijn mensen nodig bij een project over holisme in Duitsland. Voor 4 weken. Ik kan helpen als ik wil. Ja, dat wil ik wel. Ik kies. Ik ga. Ik laat mijn huisje een paar weken later achter, wetende dat er altijd iemand op de boerderij is.

  Na een aantal enerverende weken van hard werk, goede gesprekken, gekke confrontaties, gelach en meer mensendingen, keer ik terug. Daar is mijn huisje weer. Welkom als altijd. Ik pak de volgende dag de draad op, op de boerderij. Wat kan ik voor jullie doen? Nou, de moestuin staat een beetje vol onkruid. Zou jij dat weg willen halen? Veel te hard gegroeid afgelopen periode. Prima, leuk!

  In de avond ben ik heerlijk moe van een dag buiten op de tuin. En er kriebelt iets van binnen. De ervaring in het buitenland heeft wat met me gedaan. Ik wil erover schrijven! Ja, ik ga zitten achter mijn klaptafel met mijn laptop en begin te tikken. Het stroomt en stroomt. Stop. Naar bed. De volgende ochtend word ik wakker met de regen tikkend op mijn dak. Ik mag eruit. Perfect weer voor meer stroom van woorden.

  Waarom ook niet?!

  Zó mag het van mij zijn. Ruimte voor mezelf om in meer vrijheid te kiezen wat ik op dat moment wil of wat er nodig is.  Niet gebonden aan een werkweek met contracten. Niet gebonden aan de financiële last van een voor mij te groot huis. In samenspraak met de landeigenaar een mooie plek in ruil voor wat arbeid. Zij een extra oog en hulp op het bedrijf, ik een mooie plek en de ruimte. Dat is wat me past. En deze droom zou zomaar heel erg tastbaar kunnen gaan worden. De eerste stappen zijn gezet. Hier in Nederland. Waarom ook niet?!

  Het huis, My Tiny House

  Foto: Benjamin ChunIk zou het huis het liefst zelf willen bouwen, met hulp van anderen. Gezelligheid. Een mooi project. De trots naderhand. De liefde daarin, voor mezelf, door dit nu gewoon te doen. De liefde voor de ander, voor de hulp en het vertrouwen. De liefde voor natuurlijke materialen zoals schapenwol, maanhout, paardenhaar en bijvoorbeeld bijenwas. Ik vind dat mooi.

  De verhalen

  En ik wil erover schrijven, hier, op mijn blog. Ik houd van de dynamiek onderweg, de processen in mezelf en met elkaar. Het opschrijven ervan vind ik waardevol. Alsof het kleedje wordt uitgevouwen voor mijn ogen. De uitdagingen kunnen namelijk best groot zijn. Niet alleen fysiek, in materiaal of in realiteit maar ook in mezelf. Voor mij lopen deze zaken niet koud en apart langs elkaar heen. Het is een netwerk van beweging waarin zowel ik zwem, in al mijn verschijningsvormen, als alles wat ik daarin tegenkom: moertjes, boutjes, planken, mensen, wetgeving, gesprekken. Noem het maar! Een kromme, eigenwijze spijker waar je niet mee om kunt gaan kan je namelijk soms ontzettend veel vertellen!

  Op gevoel en met verstand

  Het wordt en is daarom nu al een mooi project. Wat het me ook zal opleveren. Misschien aan het einde niet eens een huis. Omdat het leven soms anders gaat en het vooral alles behalve lineair is. Zelden loopt het keurig van A naar Z via het alfabet zoals we het kennen. Nee. Werkt dat verlammend? Dan maar nergens aan beginnen? Ook nee. Er is maar één manier voor mij waarop ik wil zeilen op die steeds veranderende wind, en dat is varen op gevoel. Hier en nu. Met de globale richting in mijn achterhoofd als kompas. Het kan anders hoor, maar dat wil ik niet. En dat voelt goed, zo varen, vind ik leuk en is an sich al een uitdaging! Het project zelf voelt goed en ik heb er zin in! Ik ga het zien en beleven! Kom maar op met die verrassingen!

  Ga je mee?


  FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail
  Post Tagged with , , , ,

41 Responses so far.

 1. Lara schreef:

  Ja, ik ga mee! En wat goed op z’n Fries opgeschreven :)! Trots!!!
  Kus Laartje

 2. Bobby schreef:

  Mooie tekst, krijg het er warm van (al die schapenwol en zo).
  Ik kijk uit naar de volgende!

 3. Michel schreef:

  Your dream is mine…:)

 4. iris bonger schreef:

  Je schrijft zoals je praat en zoals je bent! Heerlijk frie, ik zie het helemaal voor me!

 5. Peter en Elsie schreef:

  Super Frieda! Van harte en succes met het hele plan en we zijn heel erg trots op je !!!

  Dikke soen xx P&E

 6. Saar schreef:

  Lieve Frie, wat superleuk en mooi! Wij gaan je volgen 🙂 Dikke kus van ons 3

 7. Inge schreef:

  Ik ben fan!!!

 8. Marjolein schreef:

  Mooie site Frieda, het gaat je vast lukken, succes!!

  Groetjes,

  Marjolein

 9. Lieve Frieda, ik ga je volgen, ik word er helemaal enthousiast van…ga zo door, zet hem op, maak die droom waar…ga er voor!!

 10. Saskia Werner schreef:

  Beste Frieda,
  Over je mooie plan vernam ik via Facebookpagina van mijn nicht! Je kent mij dus niet. Ik wens je veel succes met het verwezenlijken van deze droom. Ik ben al een tijd fan van kleine huisjes en al die praktische oplossingen die er gevonden zijn in het gebruiken van een ruimte. Veel succes en plezier met het uitvoeren! Groeten, Saskia

 11. Dieuwertje schreef:

  Mooi Frie! Zet hem op!!! XXX

 12. Hoi Frieda, We hebben elkaar onlangs digitaal ontmoet door dit gave initiatief dat je hebt genomen. Wat schrijf je leuk en inspirerend! Ik ga je blog en site zeker volgen, jouw droom kan een inspiratiebron zijn voor velen,
  Met warme groet, Marcel

  • Frieda Bakker schreef:

   Dank voor je compliment Marcel!
   Ik ben blij dat er nu langzaamaan meer en meer te vinden is in Nederland. Allemaal nog erg pril maar toch! Alle begin is een begin. En iedere bijdrage is een bijdrage.
   Goed weekend!

 13. Rob schreef:

  Een mooie stap om je gevoel te volgen. Ik ga jouw blog in ieder geval volgen. Ben zelf erg nieuwsgierig naar wat er uiteindelijk in dit land mogelijk is. Veel succes met het verwezenlijken van je plannen!

  • Frieda Bakker schreef:

   Ja, zo voelt het inderdaad, als een mooie stap. En eentje die steeds makkelijker gaat. Leuk dat je volgt! Welkom!

 14. Dorien Davidse schreef:

  Wow… dat lijkt me fantastisch! Ook iets wat ik graag zou willen. Ik wil er alles over weten!!

 15. Tiny schreef:

  Ik droom en geniet met je mee… (What’s in a name…)

 16. Hannie schreef:

  Wat een geweldige droom ……ja….ik ga mee!…

  • Frieda Bakker schreef:

   En hopelijk ook realiteit. Het is in ieder geval heerlijk om werkelijk nu bezig te zijn met het neerzetten ervan!
   Welkom!

 17. trix schreef:

  Hey hey frieda,

  Wat een super idee om dit door te zetten… geweldig… ben zelf ook bezig om dit te realiseren… ben net als jou wel klaar met dit systeem.. haha je weet wel wat ik bedoel. ik heb nog een leuke site voor je… dit gaat om strohuis bouwen… dit omdat het super goedkoop is en je kan het zo maken als je zelf wilt….

  Hoop dat je er wat aan hebt… als je het leuk vind om dit te leren kun je gewoon langs gaan. en inspiratie opdoen… ik ga er dit jaar nog heen om er even uit te zijn en om te leren en ervaringen op te doen. het is in Noord Spanje aan de voet van de Pyreneeën… en ze leven daar in een community.. website:

  https://peacegardenlungta.wordpress.com/
  http://masconmenos.nl/

  met vriendelijke groeten,

  trix

  • Frieda Bakker schreef:

   Dank voor je informatie Trix!
   Er vindt veel kruisbestuiving plaats binnen natuurlijk bouwen. Strobalen, Tiny House, leem etc.
   Strobalen voor een Tiny House op wielen is echter geen optie voor mij. Dat worden hele dikke wanden… 😉
   Het is volgens mij echter wel, net als wat ik wil met hout en wol, een damp-doorlatende constructie. En dat is prettig en fris wonen!
   Heel veel plezier!
   PS in Grou, Friesland, zijn ze ook bezig met strobalen! http://www.deimme.com

 18. Joep van Leeuwen schreef:

  Hoi Frieda,

  Met heel veel plezier je verhaal zitten lezen! Gaaf als mensen hun hart en droom volgen. Heel herkenbaar voor mij en dus altijd weer inspirerend en mooi als ik dat andere ook zie doen!!

  Heel veel succes!
  Veel groeten,
  Joep

  Druf je hart te volgen: https://youtu.be/tn0TDxwV_44?list=PLEpfzlPT4nsaQA0AO8cHoHxIoCXgFm1Dh

  • Frieda Bakker schreef:

   Hi Joep,
   Dank voor je mooie reactie!
   Het leuke vind ik dat zodra je de smaak te pakken hebt… dan doe je niet meer anders. Héérlijk! Ik vind het tof!
   Fijne dag!

 19. Esmee schreef:

  Hoi Frieda,

  Via Marjolein haar tiny house bij die van jou gekomen, de wereld is tiny. Je hebt alles in je om dit project te laten slagen! (inzicht, creativiteit, handigheid, zin om te leren en vooral zin in het leven!) Het tekenproces is waanzinnig leuk, de handige hoekjes bedenken, de dubbele functie van iets, heerlijk, (ruitjes)papier, potlood en gum en je ideeën tekenen, blaadje na blaadje, zo leuk!
  Wij hebben 17 jaar geleden 2 jaar tiny en off-grid gewoond, gedwongen omdat we een huis aan het bouwen waren. We hadden echt nix, geen water, geen stroom, geen wc/douche nada, nentus, rien maar wat een leuke uitdaging voor je creativiteit. De douche werd een pallet van de stort om op te staan en lege petflessen die we ‘s ochtends met water vulde en die vanzelf warm werden (of zelfs te heet) De wc werd een emmer met vuilniszak erin. Daar stortte we kattenbakgrit (absorbeert heel veel!) in en voilà, ons toilet was klaar. Dat geheeltje (zonder zak, hehehe) groeven we in op ons terrein wat een prima aanvulling werd op de totaal ondoordringbare leemgrond. De bomen en struiken groeide als kool! 🙂
  Die periode heeft ons gebracht naar waar we nu zijn, zelf met afvalmaterialen een tiny house gebouwd. Sommige muren zijn van leem, gewoon uit onze tuin met blote voeten gemengd met stro (wat een lekker gevoel tussen je tenen!) Deuren en ramen van de stort, goh, wat gooien mensen toch veel weg! Kasten van gevonden planken, gordijntjes van een gevonden dekbedhoes. Badkamer van restant tegels aangevuld met schelpen van het strand en steentjes.
  Buro op maat van weggegooide tafel, kastdeurtjes van oude schoolbankjes (zo’n houten plank met een gat voor het inktpotje, groot genoeg voor een vinger om deurtje open te doen)
  Ben nu een gevonden tafel aan het opknappen/veranderen, nix leuker dan dat!
  Het wonen in een tiny house is top! Doen-doen-doen en vooral genieten!
  Zo zie je maar, van (katten) grit naar off-grid! 🙂
  Ik ga jouw succes verhaal volgen want dat wordt het zeker!

  Ps Wij hebben ons minihuis van 23m2 gebouwd en ingericht voor totaal 1800€ en het heeft zelfs een afwasmachine (milieubewust he? Verbruikt minder water dan dat je het zelf doet 🙂 )

  • Frieda Bakker schreef:

   Dank Esmee, voor je reactie! Ja, wat een avontuur. En die van jullie ook!! Eerst naar Amerika (ik vlieg morgen) en daarna gaat het tastbare deel starten van het project. Van bouwtekening tot interieur. Fijne dag en fijne zomer!

 20. Frieda Bakker schreef:

  Dank je wel voor je mooie reactie!
  Ja, stap voor stap. Het project an sich opknippen in kleine projecten. Dat is wat ik doe. Steeds weer in het moment opnieuw kijken… wat nu? Oké. Dat. En weer verder. En als je ze volbracht hebt, deze stappen, hoe klein ook, vieren! Het is namelijk best een berg om te beklimmen.
  Heel veel succes!! Ben benieuwd!

 21. Alowieke schreef:

  Join the group! Als Friezin heb je vast het doorzettingsvermogen om er iets moois van te maken. Dat ben je toch? Fries? En tof dat je er net als ik ook over schrijft! Maak maar een hoop mensen enthousiast.

  • Frieda Bakker schreef:

   Hoi! Leuk je hier te zien! WEST-friezin… Harde werkers uit Noord Holland. 😉
   Ik ga bij je kijken, je site!
   Groet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.