• Appen met Frieda | Klein Wonen Magazine #5 en #6 – Wonen en bouwen in de USA

    Frieda Bakker wacht nog steeds op haar visum voor de VS. Ze staat te popelen om daar met haar tiny housebedrijf Frog Ventures te starten en de Amerikanen betaalbare en duurzame huisjes aan te bieden. Alle tijd dus nog om met ons te appen en ons bij te praten over haar plannen en de tiny house-perikelen in het land van Uncle Sam.

    Goedemorgen! Lekker druk?

    In vlagen, ja. Afgelopen week ben ik eindelijk de laatste fase ingegaan van mijn visumaanvraag. Het ligt nu allemaal bij het consulaat en het is nu een kwestie van wachten. Mijn website is trouwens ook af, als je het leuk vindt: www.frogventuresllc.com.

    Website ziet er goed uit! Enig zicht op wanneer je kunt beginnen met je eigen tiny house-bedrijf?

    Ja, nu wel. Nu het ingediend is. Wachttijd is gemiddels 12 tot 15 weken, dus ergens in september.

    Komt dichtbij!

    Yep… hopelijk gaat alles goed en kan ik daar echt aan de gang. Kijk ik erg naar uit!

    Ik lees dat je je vooral richt op de High Rockies. Bergen en extreme weersomstandigheden. Dat heeft vast invloed op de huisjes en producten die je aanbiedt?

    Ja! Met de verkoop van de huisjes wel. Het wordt mijn territorium. In het gebied waar ik zit liggen de dorpen alleen al op 3 km hoogte. Met pieken van 4 en hoger er omheen. Ik moet dus met mijn zee hoogtebenen altijd even wennen! Het belangrijkste voor de huisjes is vooral de snow load. Dat is in het bestemmingsplan vaak een vereiste voor huisjes hier. Ze moeten voor de veiligheid het gewicht kunnen dragen van een berg sneeuw en afhankelijk waar je bent varieert dat. Het gebied waar ik zit vereist een snow load tussen de 90 en 110 lbs (pound) per square feet. Dat is redelijk veel. Een woning moet daar aan aangepast worden.

    Dat is zeker veel! De huisjes die jij gaat verkopen voldoen daaraan, neem ik aan?

    Wat ik tof vind aan de huisjes waar ik mee werk is dat ze uit een fabriek komen, die werkt met een heel andere bouwtechniek. Daarin zijn ze uniek en vernieuwend. Ze bouwen boxen. Zo’n huisje hoeft er niet uit te zien als een box, in tegendeel zelfs, maar dat is min of meer het geraamte. Dat is zo ontzettend sterk dat ze standaard uit de fabriek komen rollen met een minimale snow load van 220! Normaal gesproken dien je voor de bergen duizenden dollars extra te betalen, omdat de producten vaak standaard gemaakt worden met maar 40 lbs snow load. Voor iedere 20 lbs erbij wordt de rekening hoger. Dat is met de huisjes waar ik mee werk dus niet het geval! Super sterk! Fijn!

    Dat is zeker tof. Is die sterkte bewust gekozen of een bijkomstigheid van de bouwtechniek?

    Beide. Het vangt meerdere vliegen in 1 klap. Ze kunnen met deze bouwtechniek bijvoorbeeld ook cantilevered (met uitstekende balken) bouwen in allerlei configuraties. Zonder extra steun. Dat geeft ontzettend veel designvrijheid. Of als je familie groeit kun je door dit systeem ook later vrij makkelijk een extra unit bestellen en deze er als een hip aan zetten.

    Het is in die zin echt modulair. Daar zijn inmiddels wel meer systemen van, maar zij zijn in staat dit op grote schaal,  fabrieksmatig, met tegelijkertijd vakmanschap (dus de huisjes zien er goed uit, geen plastic of aluminium boxen) te doen. En de constructie is van hout. Geen staal! Een uitbreiding van een huis vraagt met de bestaande modulaire systemen in Amerika vaak veel meer rompslomp en versteviging in de constructie. Plus sloopwerk. Erg beperkend.

    Wat doen ze bij het bedrijf waar jij mee werkt echt anders dan?

    Ze werken met een, in het Engels, continious header and footer system. Er loopt een patent aanvraag voor dit systeem. Voor de bouwers onder ons, normaal komt de kracht van de constructie vaak uit versteviging rond ramen en deuren. Of zoals ze dat noemen, cross beams (diagonale balken).

    Grappig overigens dit. Ik ben inmiddels bekender met de Engelse vaktaal dan de Nederlandse. Ik moest een aantal termen terug vertalen… haha!

    Maar goed, door hun systeem is dat niet nodig. Ze kunnen dus bijvoorbeeld ook bijna eindeloos schuiven met deuren en ramen in de muur. Want de constructie is daar niet van afhankelijk. Ook dit geeft enorme designvrijheid. Het is echt tof wat ze doen en ik ben erg blij daar zo bij betrokken te zijn. Ik houd wel van vernieuwing die eigenlijk gewoon heel logisch is. Met het in de fabriek bouwen lopen ze naar eigen zeggen 2 tot 3 jaar voor op de bouwsector.

    Je bent in elk geval lekker enthousiast! Je kunt vast niet wachten tot het september is en met je bedrijf kunt starten?

    Zeker! Ik ga trouwens bij aankomst in september niet direct huisjes verkopen aan individuen. Ik ben eerst betrokken bij een small-living development. Daar werk ik nu al aan. Daar zullen ook huisjes komen uit diezelfde fabriek, maar slechts 3 of 4 modellen. Ik manage daar de sales en zal met iedere nieuwe klant werken aan wat kleine veranderingen van het design. Als daar de ergste druk vanaf is, dan focus ik me op het opzetten van een eigen kantoor in de regio. Dit project biedt me een goede kans om te settelen, het gebied nog verder te onderzoeken en het product beter te leren kennen.

    Goede opstap!

    Ik stuur je wat foto’s van de huisjes! Een paar voorbeelden… Dat zijn dan uiteraard de kleine modellen of de mini’s.

    Maar dit kan er dus ook mee… (zie rechts)

    Gaaf! Mooie afsluiter ook. Spreek je over drie maanden weer!


    Appen met Frieda #6 (vervolg van #5)

    Je wilt graag bijdragen aan het veranderen van de woningmarkt. Hoe zijn je plannen daarvoor?

    Vrij simpel. Huisjes aanbieden als product en werken met ontwikkelaars die deze huisjes willen plaatsen. Dat klinkt wellicht ERG simpel, maar zo simpel is het. Het wordt nu niet aangeboden. Of beperkt. Of met veel extra kosten. Het box-systeem dat ik wil aanbieden is kosten reducerend ook met transport en het plaatsen van het huis. Er zijn geen dure kranen voor nodig. De wachttijd voor een huis, als je die ter plekke bouwt, is voor een aannemer bijna 6 maanden. Het bouwen duurt daar gemiddeld 18 tot 24 maanden! Wij leveren de huisjes van bestelling tot plaatsing in 8 weken! Dus om die woningmarkt te verbreden en het grote gapende gat van betaalbare woningen te vullen, zijn er goed en sneller gebouwde, kleinere woningen nodig. Die in het hele bouwproces minder kosten en dus goedkoper zijn.

    Is het woningprobleem in de VS net zo groot als in Nederland?

    Het probleem van de woningmarkt is hier allang niet meer een probleem voor mensen met een minimum loon of bijstand.  Momenteel heeft de hele middenklasse in meer of mindere mate te kampen met het niet kunnen vinden van passende, betaalbare woningen. Ze noemen het in de media nu ook sinds kort the next housing crisis. De prijzen stijgen fors en nog steeds. In Denver is de gemiddelde prijs voor een huis ruim 4 ton! Mensen worden gedwongen meer dan 1 baan te hebben om hun woning te kunnen betalen, als ze überhaupt een lening kunnen krijgen.

    Pffff, dat klinkt serieus. Wat zijn in de VS de redenen voor deze crisis?

    De economie en de aantrekkende markt, maar ook de beperkte hoeveelheid aannemers. Er is de afgelopen jaren in de USA heel erg gefocust op je moet naar college. Er is een verzadiging van hoog opgeleide mensen, die geen hamer kunnen hanteren. Dat is in Nederland ook een herkenbaar probleem. Als gevolg hiervan zijn de lonen voor vaklieden in een paar jaar tijd verdubbeld en er is dus een groot tekort aan deze mensen.

    En in de bergen is het helemaal erg. De aannemers die er zitten zijn vervolgens beperkt beschikbaar met de genoemde wachtlijsten van een half jaar. Ze slaan soms kleine bouwprojecten zelfs af. Ze hebben het voor het kiezen. Sta je daar dus met je startende gezin en gemiddelde baan. Geen behoefte en mogelijkheid de beschikbare vaak grote dure huizen te kopen en dan wordt je ook nog eens ontzettend beperkt in zelf bouwen door het gebrek en hoge kosten van aannemers. Daar wil ik dus verandering in aanbrengen.

    Dus je wordt een voorvechter van betaalbare woonvormen?

    Ik zou dat zo niet willen zeggen. Het gaat voor mij ook voorbij de betaalbaarheid. Het gaat me bijvoorbeeld niet om goedkoop. Het is mogelijk door verandering van bouwen de kosten te reduceren en tegelijkertijd kwaliteit te leveren. De bereikbaarheid voor meer mensen voor het hebben van een eigen woning zit hem dan in zowel het feit dat het kleiner is en anders gebouwd. Ik ben meer een human scale living-advocaat. Dat je als mens in staat moet kunnen zijn om een huis te hebben dat past bij je leefstijl en persoon. En niet andersom, dat je je leven laat dirigeren door wat er op dit moment op de woningmarkt is.

    Is het zo erg bij de meesten?

    Ja. Het gaat ook veel verder dan vaak gedacht wordt. Vooral onbewust. Als jij namelijk meer of anders moet werken dan je kunt of wilt, om te betalen voor de woning die je hebt maar niet bij jou past, dan word je als mens erg beperkt. Ik zou dit zelfs de armoede van het Westen willen noemen. Niet armoede in de zin van geld, maar in beperking van vrijheid. Werken op een plek waar je niet goed zit, om te betalen voor een huis dat niet past, dat kan vooral op lange termijn ontzettend veel stress geven, depressie, burn-out. Dit wordt in mijn ogen zwaar onderschat.

    Je zegt dus eigenlijk dat de huidige woningmarkt ook een gezondheidsprobleem is?

    En een maatschappelijk probleem. Buiten de stress en mogelijke depressie om, gaan je hersenen zich dan ook richten op eerste levensbehoeften: brood op de plank en een dak boven je hoofd. Dit kan soms subtiel gaan, maar dit betekent ook dat je als mens niet of moeilijk verder kunt ontwikkelen.

    Dit wordt goed weergegeven in de Pyramide van Maslov. Het is een bekend psychologisch verschijnsel. Zonder die verdere ontwikkeling, waar we in meer of mindere mate en mass inzitten, staan we in mijn ogen als mensheid dus ook bijna stil. Gelukkig beweegt, vooral in Europa, er ook veel, maar dat is ook ERG hard nodig. De beperkende woningmarkt is in mijn ogen een van de redenen waarom er onderhuids (en soms heel direct) zoveel schuurt.

    Daarnaast worden er, met wat ik ga doen, nog een paar hele belangrijke klappers gemaakt. Bouwen in een fabriek geeft tot 50% minder bouwafval! Plus, omdat ze tot 95% in de fabriek worden gemaakt, is de schade aan de bouwplek zelf beperkt. Ik kan bijna niet meer zonder afschuw kijken naar sommige bouwputten. Ik werk graag direct aan verschil en kan dat op deze manier doen.  Niet simpel, dat weet ik, maar de contacten zijn er. De behoefte ook. Dus connecten die dots!

    Goed verhaal! Volg je de ontwikkelingen in NL ook nog op de voet?

    Zijdelings. Tiny house technisch gesproken: er zijn er veel inmiddels! Dat was toen ik begon in de tiny house-beweging in 2013 wel anders! Die was er nog niet! Ik hoop dat het zich ontwikkelt in een gegeven. Wat ik daarmee bedoel is dat de projecten die ik tot nu toe gezien heb vaak van tijdelijke aard zijn. Soms 2 jaar, 5 jaar. En dan? Zou het niet mooi zijn als er meer ruimte is voor wijzigingen van bestemmingsplannen voor andere vormen van wonen?

    Zeker! Je ziet wel vooruitgang dus?

    Jazeker! De bouwsector in Nederland is nog erg gek op het gebruik van beton en steen. Er wordt hier in feite veel te degelijk gebouwd. Ik vind daarom de ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld van Woonpioniers en Wikkelhouse interessant. Modules van hout, gebruik van karton, meer natuurlijke materialen. En dit gaat voorbij een tiny house op wielen en betaalbaarheid.

    Ook hier, anders bouwen, anders wonen, vaak circulair. Het is een brede verandering. Blij mee! Ik ben erg benieuwd hoe het er over 5 jaar uitziet! Het is vaak een kwestie van het juiste moment en de juiste mensen en dan… klik! Dat vind ik het leukst! Het verbaast me ook steeds dat sommige zaken niet al eerder hebben geklikt. Ik vind het dan zo logisch als ik al die elementen los zie staan dat er alleen nog maar een brug tussen hoeft. Nou, dan bouwen we die bruggen toch! Ik kom er steeds vaker achter dat heel veel, misschien zelfs wel alle, elementen er eigenlijk al zijn. Ze moeten elkaar alleen nog vinden.

     


    Klein Wonen Magazine is hét (GRATIS) digitale tijdschrift voor alle liefhebbers van klein wonen in Nederland en Vlaanderen.
    Iedere editie app ik met de hoofdredacteur Raymond Kool over het reilen en zeilen van anders en klein wonen en – bouwen in de USA en Nederland.


     

    FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.