• Appen met Frieda | Klein Wonen Magazine #7 – De KWM redacteur zelf aan het woord

  Frieda Bakker zag haar werkvisum voor de VS worden afgewezen en broedt nu op nieuwe tiny house plannen. Weinig nieuws te melden dus, waarop zij dit keer spontaan oppert om de zaken eens om te draaien en met onze hoofdredacteur Raymond Kool te appen over Klein Wonen Magazine en zijn verblijf in zijn zelf omgebouwde camperbusje.

  Hi Raymond. Een bericht van deze kant. Ben net weer aangekomen in de States. Mijn eerste visumaanvraag voor 5 jaar fulltime verblijf in de USA, met mogelijkheid om te kunnen werken, is afgekeurd. En helaas met mij meerdere. Er lijkt een digitale muur opgetrokken te zijn voor langere verblijven. Het schijnt dat alleen nog de allerrijksten erdoor komen.

  Ik moet dus mijn plannen aanpassen aan wat er wel kan en dat is maximaal 180 dagen per jaar USA als bezoeker. Een Businessvisum heb ik nu, geldig voor 10 jaar. Tijdens die 180 dagen mag ik echter niet werken voor Amerikaanse opdrachtgevers.

  Ik ben nu erg bezig met mijn leefsituatie. Hoe ga ik dat nou doen? Half in de USA en half in NL. Kleiner wonen is dan een uitkomst, maar 2 huisjes hebben? Kan dat überhaupt in mijn situatie? Wil ik dat? Waar? Een hele nieuwe puzzel met mijn nieuwe visum. Verder dus weinig te melden. Hoe gaat het met jou?

  Hoi Frieda, dat is balen zeg. Veel succes en sterkte met het smeden van nieuwe plannen. Hier alles prima. Net terug van een rondje Iberisch schiereiland met ons zelf omgebouwde campertje. Piepklein gewoond dus en dat beviel prima! 🙂

  Leuk een omgebouwde camper! Heb je foto’s?

  Ha, wat leuk!!! Is er niemand die jou kan interviewen voor je magazine?

  Jij? 🙂

  Appen met Raymond!

  Waarom niet? Draaien we het een keer om. 🙂

  Deal! Blij dat we dat doen. Ik vind het namelijk best bijzonder dat Klein Wonen Magazine er is, als op dit moment enige op de Nederlandse markt. Hoe gaat het nu met het magazine? Tevreden met de content, en de ontvangst?

  Inmiddels loopt het aantal lezers steeds harder op. Dit komt ook doordat we een website met artikelen zijn gestart en ons magazine gratis aanbieden. Dus zeker tevreden.

  Vertel eens? Wat heb jij met anders wonen? Persoonlijk?

  Zelf woon ik weliswaar niet heel tiny, maar wel met lage kosten. Daardoor kan ik vooral dingen voor de kost doen die ik leuk vind. Klein en betaalbaar wonen is voor veel mensen een manier om ook zo te leven. Dat gun ik iedereen en daardoor ben ik ook gepakt door tiny houses in alle soorten en maten. En het piepklein wonen in onze VW-camper vind ik heerlijk!

  Wat beviel zo goed?

  Allereerst de vrijheid van het vanlife, natuurlijk. Maar het is ook heerlijk om alles bij de hand te hebben, net voldoende spullen en weinig onderhoud (schoonmaken! :-)) te hebben. Dat is enorm relaxt en geeft je veel meer tijd om andere dingen te doen.

  Lekker hè, klein… Ik weet dat je ook fietsreportages maakt. Was dat de reden voor het tijdelijk klein wonen in je camper?

  Dit keer niet alleen. Het was ook een trip ter ere van ons 25-jarig huwelijk. We hebben vakantie gecombineerd met werk.

  Gefeliciteerd nog! Maakt het (tijdelijk) leven in een van, en wellicht ook het horen van allerlei verhalen over klein wonen, dat je zelf anders bent gaan kijken naar hoe je woont? Ben je bijvoorbeeld gaan downsizen?

  Jazeker. Echt fanatiek ontspullen hebben we nog niet gedaan, maar doordat we nu low budget leven kopen we alleen het nodige en veel kringloop. We hebben niet zo’n hang naar luxe en veel spullen. Op onze muur hebben we ook een leus staan: Joy is not in things, it’s in us. Klein wonen is heerlijk. Je bent ook veel meer buiten. Het is dat het voor ons nu onbetaalbaar is, anders zouden we kleiner wonen zeker overwegen.

  Ik denk ook dat Klein Wonen Magazine in die zin staat voor een breder concept, althans in mijn eigen beleving. Het gaat en staat wellicht meer voor bewuster wonen en wonen naar hoe het past bij je leven. Want kleiner wonen hoeft inderdaad absoluut niet goedkoper of financieel beter te zijn. Dat is in meerdere gevallen inmiddels wel gebleken. Is er interesse bij je als redacteur om een Europese versie op de markt te zetten?

  In ons achterhoofd wel, maar we richten ons nu op Nederland en België. We zijn nog een jong magazine en willen eerst thuis opgroeien.

  Dat klinkt logisch, eerst goed settelen in eigen omgeving. En een Klein Wonen Festival? Een hele andere tak van sport weet ik zelf door mijn betrokkenheid destijds bij de Jamboree in Amerika. Maar met zoveel contacten… Is dat iets waar je aan denkt?

  Dat is zeker iets voor de nabije toekomst. Zelf zou ik dan wel voorstander zijn om de aanwezige krachten in NL op gebied van klein wonen te bundelen, maar dat is wel een uitdaging.

  Ja. Hoe kijk je daar trouwens tegenaan? Hoe ervaar je de movement in Nederland?

  De tiny house movement in NL timmert echt fantastisch aan de weg. En met succes, ook al blijft het moeilijk en voortdurend knokken. Maar als je ziet wat er is bereikt in vergelijking met andere landen is dat echt heel wat. In Europa zijn we echt frontrunners.

  Ja! Mooi he! Ben ik best trots op! Mooie afsluiter zo, denk ik. Spreek je weer!

  Zeker! Succes in de States!

   


  Klein Wonen Magazine is hét (GRATIS) digitale tijdschrift voor alle liefhebbers van klein wonen in Nederland en Vlaanderen.
  Iedere editie app ik met de hoofdredacteur Raymond Kool over het reilen en zeilen van anders en klein wonen en – bouwen in de USA en Nederland.


   

  FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.