• Mijn nieuwe Amerikaanse ‘Anders Bouwen en Wonen’ initiatief

  Ik kijk op de klok, vlak voordat ik een leeg document open in Word… 11.11, op 1 april. Dat klinkt als een begin! Een start. En dat is waar ik sta, aan de start van een nieuw avontuur. Tiny House gerelateerd? Ja! De USA? Ja! Ik heb onlangs een nieuw bedrijf gestart in Amerika, in Colorado. Ik ga de huizenmarkt in de High Rockies voorzien van de broodnodige variatie en een andere en betere manier van bouwen. Huisjes op wielen. Huisjes op een fundering. Ik heb er zin in!

  1. Het begin

  2015. Ik start My Tiny House.nl, de blog. Een eigen bedrijf daaromtrent. Dit na een lange periode van onderzoek naar het fenomeen; over de legaliteit, waar ik dan wat zou willen doen, hoe, met wie, hoe ik dat om kan zetten in een bedrijf. En het downsizen van mijn spullen met een hoofdletter D – ik ben destijds van een reguliere tussenwoning naar 19 m2 gegaan in een woongroep. Het fenomeen Tiny House klopte voor mij. Ik was klaar. Ik wilde niet langer mijn leefstijl aanpassen aan een huis, maar mijn huis aanpassen aan mijn leefstijl. Lees daarover meer hier.

  Het is aan het begin nog erg leeg in Tiny House Nederland land. De groep Tiny House Nederland bestond nog niet. Laat staan enig ander initiatief. Ik blijk een van de eersten, maar wil graag meer weten. Ik maak daarom contact met de schaars verspreidde Tiny House initiatieven in Europa en krijg in het voorjaar van 2015 een reactie op de vraag meer te willen weten. De reeds actieve Tiny House Movement in de USA komt met het eerste evenement ter wereld op dit gebied. Het is de Tiny House Jamboree in Colorado Springs! Wow… meerdere Tiny Houses te zien, maar vooral, zij die er in wonen en ze gebouwd hebben zullen er zijn als spreker. Ik moet heen!  En dat gebeurt…

  2. De Tiny House Jamboree in Colorado Springs

  Gecombineerd met een lang gekoesterde bucketlist droom, huur ik een auto en ik ben bijna 6 weken op pad. Van Tiny House mensen, naar Tiny House Coffee, naar Tiny House Jamboree, naar een verblijf in een werkelijke Tiny House. Ik had het niet voller kunnen stoppen met de kleine huisjes en ik ga met een voldaan hart en veel informatie terug naar Nederland [link]. Ik kan echter bij terugkomst op een of andere manier mijn draai in Nederland niet meer vinden. De wind lijkt uit mijn Tiny House project en dat juist na zo’n super bezoek. Huh? Ja, ik organiseer een Tiny House meetup. Ja, ik kom meer en verder in contact met bouwers, bedrijven voor materialen, en media, maar het liep stuk voor stuk vast. Geen gebrek aan enthousiasme van de ander. Integendeel. Maar ik kreeg het bijvoorbeeld stomweg niet voor elkaar om met een magazine een datum te plannen voor een afspraak. Allebei flexibel, maar iedere keer net niet daar. Voor bijna 6 weken! Slechts een van de vele voorbeelden. Het was opvallend bizar en reikte voorbij de toevalligheid.

  3. Tiny House International

  Wat wel moeiteloos liep was mijn betrokkenheid bij internationale projecten en business initiatieven over anders wonen, vooral in de USA. De deur stond wagenwijd open na de Jamboree. Ik werd gevraagd voor meerdere artikelen voor Tiny House Magazine. Of ik ook als enige buitenlander een bijdrage wilde leveren aan het boek Turning Tiny, met daarin nagenoeg alle bekende movers en shakers in de movement. Of ik wilde spreken op de volgende Jamboree over de verschillen en overeenkomsten tussen Tiny Houses in Europa en de USA. En meer. Oke!

  En met de American Holiday Blues die ik niet af kon schudden werd het me langzaamaan duidelijk: ik moet verder op dit pad. Wat het dan ook brengt. Ik had nog geen idee, maar er is maar een manier om dat uit te vinden.

  4. Heen en weer

  Ik ben een half jaar later, zonder de zomerzon en roadtrip – maar wel met contacten in de movement in de USA, opnieuw naar Colorado gegaan. Op onderzoek uit. Wat trekt me zo? Hoe beweegt die movement? Wat ontwikkelt er zich in dat grote land op gebied van anders wonen nog meer? Wat doet het met de rest van de woningmarkt? Hoe staat dat er daar eigenlijk voor? Welke bedrijven zijn er bij betrokken? Door mijn opgebouwde netwerk en interesse zat ik eerste rangs in de Tiny House Movement in de USA en ik kreeg in de loop van de tijd, want meer bezoeken volgenden, antwoord op iedere vraag.

  5. Tiny House Business Vrouw

  Mijn netwerk groeide simpelweg door er te zijn, betrokkenheid te tonen, en uit te reiken naar zij die er actief in zijn. Zoals Earth Day in Dallas of de Denver Home Show met Tiny House Villages. Of een bijeenkomst met twee van de op dat moment grotere Tiny House bouwers die een Tiny Home Industry Association wilden starten. Ik leerde. Zij vonden het op hun beurt erg interessant en waardevol dat een Tiny House pioneer uit Nederland zich interesseerde in hun proces. Vervolgens kon ik mijn contacten bij terugkomst in Nederland helpen met het editen van tekst, of met marketing voor bijvoorbeeld hun business of developments voor kleine huisjes. Een welkom inkomen tussen mijn ge-netwerk en ge-leer door.

  De industrie en business erin klopte dus meer op mijn deur. Ik heb bovendien vanaf het begin van mijn avontuur geloofd dat als we meer variatie aan willen bieden, we er niet gaan komen met een enkele timmerman die er 12 per jaar bouwt. Prachtige huisjes soms, begrijp me niet verkeerd. Nodig ook. En, als we verandering willen, dan is er meer nodig. Niet alleen veranderende wet- en regelgeving van de overheid en een paar huisjes per jaar. Nee, ook nodig zijn investeerders, grotere bouwbedrijven of zelfs fabrieken, banken, verzekeraars, oftewel, de Tiny House Industrie. En het is deze wereld waar mijn pad me bracht. Ik was weliswaar een vreemde eend, maar zeer welkom. Die Nederlander, de pioneer, de Tiny House Person met haar koffer. Een hybride eend, ook. Ik heb een business mindset gecombineerd met een  groene, “minimalist” inslag. Een niet heel gebruikelijke combinatie in de movement in de USA, maar daarom voor zij die graag het contact zoeken met deze paradigm shift met hun (grote) bedrijf een waardevolle bron van informatie, zo bleek.

  6. Meer verschil kunnen en willen maken

  Het heeft geleid tot de vraag wat ik daarmee wil doen. Moet ik er uberhaupt wat mee doen? Ik kan blijven reizen tussen de twee landen. Onderzoek en netwerken tijdens de bezoeken aan de USA. Werken bij terugkomst in Nederland. Maar na ieder bezoek voelde ik dat de weegschaal zich weer een stukje verder richting dat grote land bewoog. Nederland begon me, vanuit een investerings oogpunt,  minder te interesseren. Met de inmiddels opgedane kennis, mijn groeiende netwerk, mijn vorige werkervaringen, mijn groeiende liefde voor zowel Colorado als de industrie, raakte ik betrokken bij een small-living development in de Rocky Mountains. Ik kon mijn internationale netwerk inzetten om het team van sales te versterken en op afstand kreeg ik het voor elkaar om de top-verkoper te worden van land voor Tiny Houses! Ik heb de lokale makelaar per ongeluk volledig weggeblazen met het succes… en dat terwijl ik op afstand werkte en met een tijdsverschil en communicatie uitdagingen (bellen is lastig) te maken had. Ik had er enorm veel lol in en zag dat ik op deze manier een veel grotere bijdrage kon leveren aan de ook hier beperkte variatie, met alle gevolgen van dien, van de woningmarkt. Het leren over en mijn betrokkenheid bij de Tiny House Industrie zette zich om in tastbaar verschil maken. Dat smaakte naar meer! Ik wilde en wil daar mijn tijd, energie, en geld in investeren. Met de overhellende weegschaal in mijn systeem ben ik me gaan verdiepen in wat er mogelijk is om daar handen en voeten aan te geven. Het werd tijd voor het opzetten van een eigen bedrijf in de USA, met een bijbehorend visum.

  7. Het E-2 visum

  Oftewel, het investeerders visum. Man, wat een proces. Een veranderend immigratie beleid onder President Trump. Heb ik uberhaupt op dit moment een kans van slagen? Ja. Ik zet een Amerikaans bedrijf op (mei 2018), ga Amerikanen voorzien van een baan, breng Nederlands geld mee als start-kapitaal, in een sector waar men op dit moment schreeuwt om oplossingen voor een groeiend en bijna uit de hand lopend probleem. Het wordt in de media inmiddels al de “next housing-crisis” genoemd. Werk aan de winkel Frie!

  Dat is waar ik nu sta, middenin de aanvraag van mijn visum met hopelijk een positieve uitslag rond de maand augustus. De voorbereiding was goed voor me om te doen, noodzakelijk ook uiteraard, maar ontzettend intens. Soms leek het onbegonnen werk. Ik heb, voornamelijk op afstand, een volledig bedrijf opgezet en dat al zichtbaar investeert, opdrachten heeft, en personeel aanneemt. In een op dat gebied voor mij toch vreemd land. Je bedrijf inschrijven of een BTW nummer krijgen is voor een Amerikaan een half uur werk, online. Het verkrijgen van een BTW nummer heeft mij echter 7 weken gekost! Dat is dan slechts een kleine stap in het hele verdere proces. Vaak liep ik tegen kip en ei situaties aan: “Ja mevrouw, we willen u graag helpen, maar hebben dan uw visum nodig, of op zijn minst de aanvraag”. “Uhm… die kan ik pas aanvragen als ik dit eerst geregeld heb!” Wat nu? Verder onderzoek en meer contact leggen. Een facebook groep ‘Nederlanders in Amerika’ heeft erg geholpen. En het is gelukt! Mijn bedrijf staat en de aanvraag ligt klaar. Inclusief een 50 pagina lang bedrijfsplan met, komt ie, een gedetailleerd financieel overzicht voor de komende 12 maanden, voor de komende 5 jaar, beschrijving van het gebied, onderbouwende cijfers, contracten met personeel, contracten met bedrijven voor komende opdrachten, uitleg over het bouwsysteem, biografieën van een Board of Advisors (die je dan uiteraard eerst moet vinden en vragen!). Plus alle nodige bewijs van mijn activiteiten tot dusver. Adem in, adem uit!

  8. Mijn nieuwe bedrijf, Frog Ventures – Anders Bouwen en Wonen

  (Update May 19 2019: De website is in de lucht!)
  Al wachtend op het proces bij het consulaat in Amsterdam maak ik nu de laatste details af, zoals mijn website (bijna in de lucht) en business kaartjes. Dat. En wat ga ik dan precies doen als alles is goedgekeurd? Korte versie: ik ga met Frog Ventures producten en services aanbieden aan de woningmarkt.

  De producten: huisjes. Facility gebouwd, kwalitatief goed, naar bouwbesluit (de Amerikaanse dan) gecertificeerd, en met een touch of design van een award winning architect uit Colorado Springs. Ik ga ze verkopen. Ze zijn uit deze fabriek sterker dan enig ander huis door een nieuwe technologie en bieden design mogelijkheden die nog niet eerder zijn vertoond. Patenten zijn aangevraagd. Een box. Zonder dat het eruit ziet, maar dat kan wel als je dat wilt, een box. Van hout. Geen staal. Ze kunnen tot 10 hoog bouwen! Ze worden slechts in een paar dagen gebouwd, vervolgens met erg weinig middelen geplaatst op plaats van bestemming en een paar jaar verder kun je er vrij makkelijk een compleet stuk bijplaatsen als daar behoefte aan is. Lego voor volwassenen.

  Waarom is deze manier van bouwen dé oplossing voor het gebied waar ik dat ga doen, middenin de Rockies van Colorado? De periode van bouwen is erg kort in de bergen. In extreme gevallen soms zelfs maar 4 maanden. De sneeuw vraagt extra stevige huizen, wat normaal bijbetaald moet worden om het te verstevigen. Hoeft bij ons niet. Het staat letterlijk als een huis! Getest en wel. Er is daarnaast een groot gebrek aan bouwbedrijven, in de hele USA trouwens. De wachttijd voor de start is soms 6 maanden. Vervolgens duurt het rond de 18 tot 24 maanden voordat een huis af is, en dat is dan slechts voor een klein huis. De bouwbedrijven zijn en worden steeds duurder door het gebrek aan goede werkkrachten en slaan kleine bouwprojecten zelfs graag over. Sta je daar met je goede gedrag en behoefte aan een huis. Onbetaalbaar. Veel te lang bouwproces. Geen bouwbedrijf tot je beschikking. Er is een oplossing nodig en snel. Tadaa! Ik kom eraan met:

  • Een beter huis, voor een betere prijs
  • Snel klaar
  • Meerdere tegelijk
  • Zeer beperkte schade aan de omgeving
  • Schoner bouwproces omdat restafval direct in de fabriek voor andere huizen weer een bron van materiaal is. Een reductie van afval tot 50%!
  • Geen vertraging door het weer, behalve wellicht tijdens transport als er een sneeuwstorm is
  • Geen vertraging door het seizoen want dit kan jaarrond gedaan worden
  • Niet of beperkt afhankelijk van de afwezigheid van bouwbedrijven

  En dat is wat deze regio nodig heeft. De regio is namelijk fantastisch. Winter en zomer outdoor gebied. Bergen te over. Het gebied heeft de meeste 14-ers (4 km en hoger) in Colorado. Skiën. Wandelen. Mountainbiken. Paardrijden. Vissen. Het toerisme groeit, maar het vinden van werknemers begint nu echt een probleem te worden. Er zijn bijna geen huizen voor de workforce! Het valt wellicht op dat ik het niet zozeer over Tiny Houses heb als oplossing. Dat is slechts een van de mogelijkheden. Er kan veel meer dat heel goed past in anders, bewuster, en kleiner wonen en voor de regelgeving nagenoeg geen problemen geeft.

  De services die ik aan ga bieden, en waar ik de eerste opdrachten al voor binnen heb, zijn het managen van small-living developments. Zelfde type woningen als dat ik als product aan ga bieden, maar dan in een grotere setting. De ontwikkelaars hebben mensen nodig met overzicht, kennis en ervaring. Ik ga ze ook helpen met de Sales en Marketing, nog een service. Daarnaast blijf ik actief in de Tiny House Movement door mijn betrokkenheid. Ik kan Tiny House initiatieven en bedrijven die graag in de markt van kleiner wonen willen stappen voorzien van advies en een netwerk. Het is de service Consulting.

  Het lijkt misschien veel en ik heb je slechts een kleine greep van de mogelijkheden laten zien. Ik ben namelijk ook bezig met de introductie van het gebruik van natuurlijke bouwmaterialen. Ik bevind me in een prachtige positie om daar meer mee te doen. Alles is mooi met elkaar verbonden en versterkt ieder aspect afzonderlijk. Het zijn verschillende facetten omtrent dezelfde hongerige markt.

  9. Doei, en dank je wel!

  Het project My Tiny House NL komt daarmee bijna aan een einde, het zelf willen bouwen van een Tiny House in Nederland. Het heeft zich op een mooie en natuurlijke manier bewogen naar een voor mij vrijer leven als ondernemer, met meer ruimte voor mijn eigen ritme, met de mogelijkheid een verschil te maken in iets wat me aan het hart ligt, wat in essentie altijd mijn wens is geweest. En, ga ik in de USA in een Tiny House wonen? De wens om simpel en vrij te leven, liefst kleiner met weinig spullen, is nooit weggeweest. Hoe zich dat gaat vormen in de USA? Dat ga ik beleven. Ik heb een design in mijn hoofd dat daar heel goed zou kunnen werken. Wie weet. Eerst die oceaan maar eens over nu…

  Dank voor het volgen en het openstaan voor een andere manier van leven en wonen, want zonder die openheid was je hier niet op deze website beland. Ik hoop dat het je beweegt en tot denken aanzet. Mocht je al lekker bezig zijn, tof en dank!

  Als je nieuwsgierig bent naar mijn nieuwe bedrijf, kijk op www.frogventuresllc.com. Je leest ook meer over mijn avonturen in de movement in de USA in de vaste rubriek ‘Appen met Frieda’ in het online initiatief ‘Klein Wonen Magazine‘.

  Voor nu zeg ik, doei!

  PS. Oh, en die kikker? Wat doet die daar? Kikkerbrein. Dat wat we in de Nederlandse taal opnoemen als we het hebben over overlevingsdrang. Het hebben van een dak boven je hoofd hoort daarbij. Nu niet goed bereikbaar voor velen met stress en maatschappelijke problemen als gevolg. Dat mag anders. Een goed, mooi, en betaalbaar huis(je) zonder al teveel zorgen is fijn voor je kikkerbrein!
  De symboliek van de kikker, goed gedijen in zowel water (intuitie – emoties) als aarde (praktisch – manifesteren), kan vervolgens niet treffender. Dat is precies wie ik ben en hoe ik werk.


   

  FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

4 Responses so far.

 1. Joy Ligteringen schreef:

  Geweldig Frie! En het kan niet anders dan een daverend succes worden. Go Girls! ❤

 2. Koen Duindam schreef:

  Wat gaaf! Lijkt me een goed plan! Succes!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.