Het is een klein huisje, vaak op wielen, die je eventueel zelfs zonder tussenkomst van een bank zou kunnen bouwen. Heel erg kort samengevat. Er zijn echter ook andere vormen, op een fundering bijvoorbeeld, of op een boot. Ze kunnen ook in een fabriek gebouwd zijn, of door een tiny house bouwer. Het is geen officieel erkende woonvorm in die zin.
De term is overgewaaid uit Amerika. Daar is, in reactie op onder andere de groter wordende dure huizen met daarbij de groeiende vraag naar energie en een daaropvolgende banken- en hypotheekcrisis, een behoefte ontstaan aan een andere manier van leven en wonen. Eenvoudiger, kleiner, met minder spullen, duurzamer en goedkoper. Hiernaast zie je Jay shafer, ook wel de Grand Father genoemd van de movement in Amerika.
Ik herken me voor een groot deel in dit verhaal en vandaar dat ik de term ook ben gaan gebruiken voor dit project.
De genoemde behoefte aan anders wonen en leven heeft geresulteerd in een beweging: de Tiny House Movement. Op dit moment onder andere sterk in Amerika en Canada. Het heeft daar zelfs voor een verandering van de huizenmarkt gezorgd. Mensen gaan kleiner wonen in hun volgende huis.
In Nederland is en was de situatie niet zo erg als in Amerika. Onze huizen zijn gemiddeld al kleiner en de economische crisis van een paar jaar geleden heeft hier minder schade aangericht dan in de USA. Maar evengoed, ook hier zijn er zaken die belicht mogen worden. Het is allang niet meer zo makkelijk om een hypotheek af te sluiten. Banken willen meer zekerheid zoals vaste contracten. Aan de andere kant is het inmiddels bijna normaal dat werkgevers geen vaste contracten meer uitgeven. Het gat tussen de twee groeit. En als je dan een hypotheek kunt krijgen, probeer er maar eens tussen te komen bij de bezichtigingen. Starters hebben het zwaar!
Samen met een veranderende kijk op kapitalisme, consumeren, de afhankelijkheid van energie, bouwen, en de behoefte aan een stresslozer, natuurlijker, en bewuster leven heeft het ervoor gezorgd dat het fenomeen Tiny House ook hier erg populair is geworden. Vijf jaar geleden had je weinig kunnen vinden op het net. Dat is tegenwoordig gelukkig echt anders!
Onderstaande documentaire ‘We The Tiny House people’ van Kirsten Dirksen is mijn kennismaking geweest met Tiny Houses. Ik wil hem graag met je delen. Het geeft mijns inziens een goed beeld van wat het inhoudt. Geniet ervan!