• Appen met Frieda | Klein Wonen Magazine #8 – Modulair Bouwen

    Door de coronacrisis en het opzetten van haar eigen onderneming in business consulting dacht Frieda Bakker eigenlijk weinig nieuws te hebben over het wel en wee van tiny houses in de Verenigde Staten. Totdat het app-gesprek kwam op het deel-faillissement van Amerika’s grootste tiny house-bouwer en de problemen bij modulair bouwen.

    Ik mag en kan nu voorlopig niet naar de USA. Mijn ticket is geannuleerd en ik verwacht dat ik er pas komende zomer weer heen kan, als het niet later is… Gelukkig zit ik tussen 2 small living-projecten in.

    In de tussentijd heb ik mijn nieuwe bedrijfsactiviteiten naar buiten gebracht (www.friedabakker.com). Daar heb ik erg veel zin in, maar gezien de situatie nu weet ik niet wat ik kan verwachten. Het is hierdoor rustig geweest omtrent tiny houses.

    Ik hoorde alleen dat de grootste tiny house-bouwer in de USA onlangs een gedeeltelijk faillissement heeft aangevraagd. Ik weet door mijn eigen Amerikaanse bedrijf dat het nog steeds heel lastig is om modulair in een fabriek woningen te bouwen in de USA.

    Oké. Hoe staat het modulair bouwen er dan voor in de USA?

    Dat is een uitdaging! Er zijn al enige tijd bouwers die offsite huizen bouwen. En niet alleen tiny houses. Sterker nog, daar zijn zij nog verder niet echt ingedoken. Ik heb het dan over de grote bedrijven zoals Champion of Clayton. Zij bouwen bijvoorbeeld vakantiehuisjes en grotere woningen zoals double wides. Of mobile homes. En dan noem ik nu 3 type woningen met allemaal hun eigen bouwbesluit. Met de grote gemene deler: in de fabriek gebouwd. En het woord woning is in deze niet helemaal terecht, omdat je bijv. in een park model (vakantiehuisje) niet permanent mag wonen.

    Ik stuur je een paar voorbeelden van modulaire woningen in de USA.

    Een enigszins traditioneel double-wide modular home.

    Het kan ook moderner!

    Of groot en modern.

    En natuurlijk klein, zoals deze 2. Volgens Amerikaans bouwbesluit gebouwd:

    Hier doe ik kwaliteitscontrole 😉 bij het werkelijke resultaat van het tweede kleine huisje hierboven.

    Hoe komt het dat ze in de VS nog niets doen met modulair gebouwde tiny houses?

    Daar waren een paar bedrijven mee bezig, waaronder Tumbleweed, de grootste tiny house-bouwer van de USA. Het opzetten ervan vraagt ontzettend veel investeringen. Dat gaat om miljoenen om dat goed neer te zetten met een fabriek om huizen of huisjes te bouwen. Ze lopen nagenoeg allemaal vast op die cash-injectie in het begin. Ik maak van dichtbij mee hoe lastig dat is. Daarnaast heeft Tumbleweed dus recent een deel-faillissement aangevraagd. De markt van tiny houses is namelijk lastig omdat mensen moeite hebben, ook in de USA, met het vinden van een geschikte plek om te staan.

    Daarnaast is de aandacht voor tiny houses groot, de markt is echter veel kleiner. De bestaande bouwers van mobile homes of park models zijn de markt (nog?) niet ingestapt.

    Werpt dat faillissement de tiny house ontwikkeling in de USA terug?

    Dat valt te bezien, ik weet het niet. Het is vrij recent. Hij blijft bouwen (deel-faillissement). Ik denk eerder dat het besef groeit dat je dit niet zomaar even doet. Daarnaast heb je te maken met Staten in de USA, die bijvoorbeeld allemaal hun eigen safety codes hanteren. Je moet voor iedere staat apart een certificaat halen om daar huisjes te mogen verkopen, leveren of plaatsen. Dat proces, de certificering, kost erg veel geld. De vraag naar goede betaalbare woningen is in ieder geval groot en daarmee ook de wens en behoefte aan offsite, modulair bouwen.

    Het lijkt een gat in de markt?

    Modulair draagt echter bij veel overheden nog het stigma van de mobile homes. In hun bestemmingsplannen wordt dat letterlijk door elkaar gehaald. Ik heb dat al meerdere keren meegemaakt. Een volledig in de fabriek gebouwd huis, dat voldoet aan alle gestelde eisen van het bouwbesluit, kan dus afgewezen worden volgens het bestemmingsplan van een bepaalde gemeente. Ze denken: modulair = mobile home = willen we niet. Terwijl het is: modulair volgens bouwbesluit = een huis, gebouwd in een fabriek.

    Het is in de VS dus niet anders dan in NL qua gevecht met overheden?

    Andere terminologie wellicht, maar in ieder geval een grote behoefte aan educatie. Ja.

    Is er in de VS ook zoiets als Tiny House Nederland of individuen die tiny houses als gewone woning op de kaart proberen te zetten bij overheden?

    Ja! Associations. De meest omvattende association is op dit moment THIA, Tiny Home Industry Association. Het leuke is dat ik daar bij het prille begin mee om tafel heb gezeten. Meegedacht met de opzet ervan. En de term Industry kan wellicht misleidend zijn, omdat mensen denken dat ze daar als individu niet vertegenwoordigd zijn. Tegendeel is juist het geval. Tot de industry hoort juist ook die eindgebruiker, de bewoner.

    En als association kunnen ze de krachten van gebruikers, bedrijven, bouwers bundelen om informatie te
    verschaffen aan overheden e.d..

    Maar zij lopen ook nog steeds tegen een muur van vooroordelen en onwetendheid op?

    Soms. En dan in alle kringen. Niet alleen overheid. Binnen de movement (de bouwers, DIY-ers en gebruikers) is er soms ook veel onwetendheid, bijvoorbeeld over veiligheid. Veilig bouwen doe je niet alleen voor jezelf. Zodra jij de weg opgaat met je huisje op wielen deel je de weg met andere weggebruikers. Een plank die losschiet als je 80 km/u gaat… Of geen aandacht gegeven aan gewichtsverdeling op de trailer met een zwabberend huis tot gevolg! Een goed georganiseerde association kan dus de kennis van veilig bouwen ook beschikbaar stellen voor DIY-ers. En dat is ook nodig. Gelukkig gaat het meestal goed. Er is dus een grote behoefte aan een goede organisatie van alle betrokken partijen.

    Dus zoveel verder zijn ze in de USA ook weer niet ten opzichte van Nederland?

    Nou ja, ik moet er wel bij zeggen, dat een klein huisje op een fundering op heel veel plekken in Amerika gewoon gebouwd of geplaatst kan worden mits het voldoet aan bouwbesluit. Er gelden namelijk in heel veel gemeentes helemaal geen minimale hoeveelheid m2. Dat wordt vaak vergeten. Het begint vaak lastig te worden als dat huisje of in een fabriek is gebouwd (modulair) of op wielen staat.

    Oké. In NL mikken bouwers van modulaire tiny houses veelal op projectmatige bouw. Een heel wijkje dus. Hoe is dat in de USA?

    Dat zie je vooral bij beginnende fabrieken. Een development kan namelijk, mits je de investeerder
    daarvoor vindt, een kans zijn om de boel ineens op de rit te krijgen. Maar er zijn niet zoveel modulaire tiny house bouwers. En dat zal waarschijnlijk ook wel zo blijven, dat modulair bouwen vooral te zien is op die manier. Het is namelijk een goede combi: fabriek en meerdere huisjes ineens.

    In NL richten modulaire tiny house bouwers daarnaast vaak ook op de recreatiebranche. Zit dat elkaar in weg?

    Nee, dat denk ik niet. Als dat de kans op het voortbestaan en succes van een modulaire bouwer vergroot,
    graag. Voor de modulaire bouwers, die toch nog erg mogen groeien, kan de recreatiebranche een goede markt zijn om het modulair bouwen verder neer te zetten, te ontwikkelen als industrie en bekendheid te geven.

    In Nederland lijkt Tiny House Nederland wat moeite te hebben met het gebruik van de term tiny houses in de recreatiebranche.

    Ook overheden gebruiken de term tiny house soms erg losjes. Dat zie je ook in Amerika. En sommigen in de movement gebruiken de term weer veel te krap, mijns inziens. Het is en blijft op dit moment nog een beschrijvende term, waarbij er geen officiële vastgelegde regels zijn over wat dat dan is. In de USA is het enige wat daar over bepaald is, dat het een huisje kleiner dan 400 square feet (37 m2) is. Waarbij gezegd moet worden dat de term tiny house gaat over wonen. Niet over recreëren.

    Dat is zo. Het gebruik van de term in de
    recreatiebranche kan ook helpen het principe van klein wonen meer onder de aandacht te brengen.

    Dat zou kunnen. Dat weet ik niet. Een vakantiehuis is wat mij betreft gewoon nog steeds een vakantiehuis. En in de woningmarkt mag er een verbreding gaan plaatsvinden, daar kan de bekendheid van het verschijnsel tiny house een verschil in maken.

    Dat denk ik ook. We blijven de ontwikkelingen volgen. Tot de volgende keer en take care in deze vreemde tijd van corona!

    Jullie ook sterkte!

     


    Klein Wonen Magazine is hét (GRATIS) digitale tijdschrift voor alle liefhebbers van klein wonen in Nederland en Vlaanderen.
    Iedere editie app ik met de hoofdredacteur Raymond Kool over het reilen en zeilen van anders en klein wonen en – bouwen in de USA en Nederland.


     

    FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.