• Een Tiny House try out ~ My Tiny House Tour USA (4)

  11 augustus – 17 augustus

  DSC_0153Het plan: tijdens de Tiny House Jamboree in Colorado Springs mensen ontmoeten en kijken of ik hen, én hun Tiny House, wellicht op de terugweg zou kunnen bezoeken. Dus… Auto gehuurd, tent mee achterin en een paar dagen voor de Jamboree heb ik mijn route op de Tiny House Map bekeken. Ja, op een mooie afstand rijden, op een mooie locatie is daar zowaar een Tiny House bouwer, Greg Parham. Wie weet… laten we elkaar ontmoeten op de Jamboree en dan zien we verder. Het pakte goed uit en ik heb een paar dagen mogen vertoeven in een Tiny House, als try out! Een unieke, leerzame en inspirerende ervaring!

  Bij Greg van Rocky Mountain Tiny Houses

  Greg rocky mountain tiny housesWaar was ik? Bij Greg in Durango, Colorado Met mijn neus in de boter, zo kan ik het wel zeggen. Een architect, een bouwer. Meerdere, naar mijn mening, prachtige Tiny Houses op zijn portfolio. Veelal volledig customized, wat betekent dat het unieke, eigen ontwerpen zijn. Zelf is hij woonachtig in zijn eerste Tiny House, de Durango. Bij aankomst trof ik twee bijna afgeronde Tiny Houses in de overkappingen. Twee andere trailers stonden te wachten op de volgende opbouw. Vijf Pequod-by-Rocky-Mountain-Tiny-Houses-800x5341medewerkers in de weer, een inbox met verzoeken voor plannen, designs en meer bouwwerk, Tiny House bouwer van de maand bij Tiny House Magazine (nr. 32). Het gaat voorspoedig!
  Zijn bedrijf bestaat nu ongeveer 2,5 jaar en vanuit zijn eigen wens om anders te wonen en te leven, zijn voorliefde voor bouwen en een universitaire opleiding architectuur, was daar Rocky Mountain Tiny Houses.

  De Durango

  DSC_0140Zijn eigen huisje, de Durango, was de officiële start van zijn bedrijf. En in dit huisje heb ik een paar dagen mogen verblijven. Hij is leuk! Een kleine rondleiding.
  Afmetingen trailer: 2,1 bij 5,6 meter. De achterkant betreft een opklapbare veranda met in het midden de enige toegang tot het huisje. Een stap naar binnen. Aan de linkerkant een kast, bureaublad over de gehele lengte en drie grote ramen. Licht en gevoel van ruimte! Rechts over dezelfde lengte een bankje met in de hoek een houtkachel. Boven je hoofd een kleine loft voor opslag. Kom, verder door naar voren. Rechts in de hoek een keuken (L-vorm) met aan beide zijden uitzicht naar buiten. Erg fijn. Links de wasruimte met composttoilet en douche en een gedeelte voor tassen, jassen en kleding. DSC_0139De slaaploft bevindt zich boven dit gedeelte en is bereikbaar via een ladder. Hij heeft er over de lengte van de loft ook zijn watertank. Geen slechte oplossing. De andere zijde van de loft is ingericht voor kleding.
  De buitenkant, en dat vind ik een mooie combinatie, grove planken hout afgewisseld met gegalvaniseerde platen. Het geeft het huisje iets stoers, robuusts en tegelijkertijd is het speels.

  Hoe was dat nou?

  DSC_0137Als eerste, wat tof om nu werkelijk een Tiny Huisje te mogen beleven! Vind ik het überhaupt wel wat? Ja! Ik vind het zelfs heel erg prettig. Je hebt alles wat je nodig hebt binnen handbereik. Van melk voor je koffie tot tandenborstel in de douche tot het snel terugvinden van je sok. En net als met vakantie, waar je vaak slechts leeft uit een koffer en erachter komt dat je ook niet heel veel meer nodig hebt, is het zo eenvoudig en simpel om alleen daar mee te leven. Het is als kamperen plus. Kamperen met je huis. Ik heb hetzelfde vrije gevoel ervaren, maar dan met een solidere woonomgeving. Geen wiebelig gaspitje in het gras maar een keuken. Geen vochtige tentdoeken maar een warme, knusse omgeving. Is het vies? Schoonmaken is zo gebeurd. En alles in je huisje is van jou. Niet tijdelijk, nee, het is je huis! Je hebt álles wat je nodig hebt. Ik kijk er erg naar uit!

  Welke praktische kennis heb ik opgedaan?

  Al logerend en werkend in het huisje heb ik ook kunnen ervaren wat me in praktische zin mee- en tegenviel. Het is precies dit wat ik wilde ervaren. Wat me meeviel:DSC_0148

  • De loft. Ik wilde in eerste instantie perse geen A-frame loft. Het idee alleen al gaf me claustrofobische neigingen. De grap is, ik heb dat helemaal niet zo ervaren. Ik vond het zelfs prettig en knus! Het kan zijn dat ik alsnog ga voor de flaporen of dakkapel versie maar dit is wellicht de grootste meevaller. En dat geeft mogelijkheden in het ontwerp.
  • DSC_0138De veranda en de deur aan de achterkant van het huisje. Veel Amerikaanse Tiny Houses, denk aan bijvoorbeeld de Tumbleweed, hebben een deel van hun Tiny House ingericht op deze manier. Een kleine ruimte om buiten te zitten. Ik vond dat altijd zonde van de trailer. Nu is de klep van de Durango extra, maar toch. Wat me opviel is dat het juist een hele prettige tussen-manier is om binnen te komen. Het is letterlijk en figuurlijk een opstap. Zonder deze pauze kom je anders erg snel bij iemand binnenvallen. Het gaat wel om je eigen ruimte. Energetisch klopt dit dus en is het rustiger.
   Het is vervolgens een stukje verlenging van je binnenruimte. Je zit droog en toch buiten. Koffie in de ochtend, ontbijt, avondeten. Het is er goed toeven en geeft je dat heerlijke ‘camping-gevoel’ maar dan in je eigen huis!
  • De Durango is een stuk kleiner (trailermaat 16’ = 5,6 m) dan mijn eigen plan (7,5 – 8 meter). Ik heb een tijdje gewoon gezeten, gevoeld en gekeken hoe ik het in zou vullen met mijn spullen. Het is genoeg. Ik heb daarom besloten ook kleiner te gaan en maak het me daarmee ook makkelijker. Gewicht is in Europa een behoorlijke bottleneck. Maximaal 3500 kg als je hem over de gewone weg wilt trekken. Dat is in de USA anders. Met een Tiny House van pakweg 7,5 meter wordt dat een enorme strijd met hoogst waarschijnlijk concessies in materiaal die ik niet wil doen. Kleiner is in dit geval voor mij fijner.

  Wat me tegenviel:

  • De ladder. Ik heb geen hoogtevrees, klauter zonder probleem een boom in, maar een ladder? Nee. Je loopt altijd te klieren met het laatste stukje erop en het eerste stukje eraf. Voor een opbergloft prima maar je bed in en uit? Als je ziek bent? Iets te gezellig gehad? Daar komt dus een trap! Het geeft me tevens de mogelijkheid om daar een opbergcombinatie van te maken. Een ladder is klein maar neemt verrassend veel ruimte in, die je niet zo makkelijk een dubbel-functie kunt geven.

  Een goede basis voor een volgende stap

  Het is duidelijk heel persoonlijk hoe je ruimte ervaart en hoe je daar zelf in beweegt. Wat voor mij werkt, is voor de ander totaal niet aan de orde. En andersom. Dit weten voor jezelf is waardevol. In een Tiny House, waarbij je de inrichting nagenoeg volledig vastzet in het begin, is dit mijns inziens van nog groter belang dan in een huis met meer inhoud. Je kunt daar met het verplaatsen van kasten, tafels of banken opeens een hele andere ruimte creëren. Dat gaat wat lastig op een vloerplan van 15 tot 20 m2. Goed nadenken, weten wat je zelf prettig vindt en dat meenemen in je plannen is dus goud waard (en vind ik trouwens een groot voordeel van het bouwen van je eigen plek). De komende weken ga ik aan de slag met deze opgedane kennis, tot er een definitief ontwerp uitrolt. Ik heb nu voor mijn gevoel genoeg kennis in huis om dat te kunnen doen. En daarom was deze ervaring zo goed.

  Greg, DANK daarvoor!!!


  (Van 22 juli tot en met 23 augustus ben ik de USA voor een bezoek aan de Tiny House Jamboree in Colorado Springs. Tot nu toe het grootste evenement op dit gebied. Onderweg hoop ik nog meer Tiny Houses en hun bewoners te treffen. Met een auto en tent rijd ik rond).


   

  FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

3 Responses so far.

 1. Marjolein schreef:

  Wat een enorm leuke en nuttige ervaring Frieda, en fijn dat je het met ons deelt! Ik wil ook erg graag een vaste trap, maar dan moet je wel wat ruimte inleveren. Ik twijfelde daar de laatste tijd ook wat over, is het nu echt zo erg, een ladder? Maar je schetst een goed punt en ik denk dat ik toch ook doorzet en de vaste trap een harde eis maak 🙂 Grappig dat van die veranda achter dat had ik ook, zonde van de trailer 😉 Maar ook daar zit weer wat in wat je schrijft. Zo zie je maar, ervaren is toch 10 x beter dan er over lezen! Dat kun je nu allemaal maar mooi meenemen in je ontwerp! Groetjes, Marjolein

  • Frieda Bakker schreef:

   Ja! Erg waardevol. En zoals gezegd ook erg persoonlijk. Laatst met bouwers gesproken en daarbij bleek dat de één zo de trap opgaat en de ander zo. Verschillend. en daarmee dus ook een andere ervaring. Grappige ontdekkingen met design uitdagingen!
   Heel veel succes!

 2. Ayesha van der Woensel schreef:

  Dank je wel voor het delen van al je tiny house belevingen! vooral die van de trap en de semi- buitenruimte vond ik erg handig. zeker ook voor mijn eigen plattegrond iets om rekening mee te houden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.