• Appen met Frieda | Klein Wonen Magazine #4 – Een TH bedrijf in Amerika

  Frieda Bakker was de afgelopen maanden even heel erg druk met haar visumaanvraag voor de VS. Haar businessplan voor haar eigen Amerikaanse tiny house-bedrijf is klaar en nu is het wachten op groen licht voor de start van Frog Ventures. Eindelijk dus weer even tijd om met ons te appen en ons bij te praten over haar plannen en de tiny houseperikelen in het land van Uncle Sam. 

   

  Hoi Frieda, alles goed? Hoe gaat het met je visumaanvraag voor de VS?

  Hi! Ik ben met mijn advocaat het proces gestart van mijn visumaanvraag. Spannend en blij mee! Mijn businessplan en alles wat erbij komt kijken (veel!) is ingeleverd, op wat financiële zaken na. Heel veel werk! Businessplan schrijven zelf gedaan. Was ook goed om dat te doen. Ruim 50 pagina’s. Haha. Ik ken ieder hoekje!

  Wat ga je precies doen met je Frog Ventures? Of is dat nog geheim?

  Nee hoor. Niet geheim. Ik ga diensten en producten aanbieden in de attainable housing-industrie. Oftewel, ik ga ervoor zorgen dat er meer woningen op de markt komen die financieel haalbaar zijn om in te wonen. En schoner zijn! Tiny houses op fundering. Tiny houses op wielen waar toepasbaar. Of gewoon kleinere woningen. Ik ga deze huisjes verkopen (product aanbieden) en ik ga projecten managen die deze kleinere woningen in developments op de markt gaan zetten (een van de diensten die ik aanbied).

  Dus nog steeds helemaal in de tiny houses?

  Ja, maar wel veel breder. Altijd al gezegd vanaf het begin van mijn eigen tiny house journey, de tiny house op wielen is een weg. Maar er zijn er veel meer. En tiny house kan door de aandacht die het krijgt wel veel losmaken. En dat is nodig. Maar de tiny house op wielen is niet de enige oplossing. Ook hier is een groot tekort aan betaalbare goede woningen.

  Klinkt alsof je het over Nederland hebt.

  Een eigen woning is voor de workforce op dit moment nagenoeg niet meer haalbaar (attainable). Prijzen zijn zo hoog nu! En stijgen nog steeds hard. En er is een groot tekort aan deze type woningen in combinatie met een groot te kort aan bouwvakkers om ze ter plekke te bouwen (hoge uurlonen!)

  Wel een fikse uitdaging om daar verandering in te willen brengen.

  Ik werk daarom met een fabriek die de huisjes 95% klaar af kan leveren. Geen plastic aluminium boxen, maar goede moderne houten woningen. Bouwen in de fabriek is bovendien een stuk schoner! De combinatie van kleinere woning, uit een fabriek, maakt dat ze betaalbaarder zijn voor een grote groep. En dat we ze sneller af kunnen leveren, het hele jaar door.

  Klinkt goed. Ga je voor heel Amerika of begin je klein?

  Mijn werkgebied is het berggebied van Colorado! Hihaaa. Haha. Prachtig daar! Ik heb er erg veel zin in! Ik kan echt een verschil maken. Ik heb door mijn gereis en betrokkenheid hier bij de movement goede contacten opgebouwd. Daar pluk ik nu de vruchten van! En dat allemaal omdat ik zelf een weg wilde vinden in de huizenmarkt door een eigen tiny house te gaan bouwen!

  Oh! En…!!! Ik wil veel meer gebruik maken van natuurlijke bouwmaterialen! Slecht tot bijna niet georganiseerd hier als distributieketen. Ik wil veel groter gaan inkopen bijvoorbeeld, waardoor het een stuk efficiënter wordt. Denk aan vervoer. Niet een paar doosjes per keer, maar een vrachtwagen vol! Dit scheelt zo in energie, kosten en werk! En dat maakt dat de prijzen ervan behoorlijk kunnen dalen. (Ze zijn nu idioot duur!) En deze producten dus ook bereikbaarder worden om meer te gebruiken in huizen.

  Goed doordacht! Dat een Hollandse America op dit terrein great moet maken!

  Hahahaha

  Hoe zit het met je eigen tiny houseplannen? Of wordt het nu toch een riante villa in de bergen?

  Haha. Ik ben en blijf een minimalist. Ik ben al een tijdje terug afgestapt van de wielen. De wielen pasten bij wat ik nodig had in Nederland. Maar ja, dan steek je een oceaan over en verandert dat! Hier komt mijn kleine huisje, als alles doorgaat, op een fundering. En schapenwol als isolatie! Mmmmm! Dus nee, geen riante villa!

  Al een idee hoe je huisje eruit moet zien?

  Ja! En die kan ik als design wellicht, dat is de wens, ook meenemen in de productlijn! Het heeft nu niet de focus. Eerst die oceaan maar eens over. Over een jaar wellicht mijn eigen huisje neerzetten.

  Heb je de schetsen voor je huisje zelf gemaakt?

  Yep! Ik werd op een ochtend wakker en stond opeens in mijn halve droomstand in dat huisje! Zag het zo voor me!

  En meteen gaan tekenen?

  Nee. Ik vond het moeilijk om dat wat ik voor me zag in detail op papier te zetten. Opeens moet die letterlijke droom in cm’s en dergelijke omgezet worden. Maar het is gelukt!

  Wat zijn de belangrijkste items waar jouw huisje voor jou aan moet voldoen?

  Het krijgt een gezellig koffiezaakjes gevoel. Ik vind het heerlijk om aan een tafel te werken waarbij de plek je inspireert en uitnodigt om bijvoorbeeld te gaan schrijven. Zodra je binnenkomt! Koffiezaakjes doen dat voor mij. Open keuken achterin bij binnenkomst. Veel en grote ramen. Lucht!!!

  Het dak wordt rond. Met grote ronde ramen aan de zijkant. Het huisje zelf is redelijk vierkant. Loft en de trap gaat niet een hoognodig onhandig ding worden maar een ronde spiraal. Mag gezien worden! Geen typische tiny house-trap dan trouwens. Er kunnen geen spullen onder de treden. Geeft niet. Heb ik toch bijna niet! Haha

  Super om je eigen huisje zo uit te denken. Ook al een droomplek voor ogen in Colorado?

  Ik zie mijn huisje wel staan in een dorpje in de Rockies. En dat zou ook zomaar goed kunnen, omdat ik straks bovenop die markt zit en het gebied goed ken. Maar een exacte locatie is er nog niet. Wie weet word ik er weer een keer mee wakker!

  In augustus was je nog op de Amerikaanse Tiny House Jamboree.
  Hoe was dat?

  Tof. Altijd tof!

  Weer grootser?

  Nee. Anders. In de zin dat de movement aan het professionaliseren is. Er waren nu bijvoorbeeld 2 industriedagen met seminars en netwerkmogelijkheden. Er waren grote bedrijven bij betrokken. Zowel uit financiële sector als bouw, verzekeringsmaatschappijen en ook de overheid. Het is mooi om te zien dat het nu die aandacht krijgt. Het wordt serieus genomen. Dat werpt vruchten af en er begint organisatie te ontstaan.

  Mooi resultaat voor al die voorvechters van tiny houses! Toch?

  Sommigen in de movement vinden het niet leuk. Hun toffe garage band wordt plots mainstream. Maar er is echt een behoefte aan anders wonen en leven en om dat mogelijk te maken voor meer mensen heb je die bedrijven nodig.

  Tiny House Dentist

  Heb je trouwens nog iets leuks, nieuws of bijzonders gezien op de TH Jamboree?

  Ja! Een tiny business house! Een tandarts op wielen! Doordat de kosten van de locatie, de tiny house op wielen, vele malen lager zijn dan een praktijkruimte in een gebouw, kon deze tandarts investeren in heel goed materiaal. Als een biebbus gaat de tandarts op vaste dagen naar locaties. De tiny tandarts komt naar je toe! Tijdens de Jamboree kon je voor een check van je gebit langskomen. Super tof!

  Daarnaast zijn vans heel populair nu onder de tiny house-mensen. Zelf een bestelbus of schoolbus ombouwen. De Do It Yourself-hoek stond er vol mee. Voordeel? Redelijk veilig over de weg als DIY-er, want alles zit aan de binnenkant. Buitenkant is carrosserie.

  De DIY-ers lieten hun bushuisjes zien. Soms hilarisch omdat downsizen geen standaard gegeven is als mensen kleiner gaan wonen, zo blijkt. Je kon in sommige bussen je kont niet keren! En dan komt er een paar duizend man op bezoek! Haha. Ik stuur je nog wat foto’s.

  Gaaf die tiny tandarts! De omgebouwde bussen zijn ook mooi! Mooi afsluiter.
  Spreek je volgende keer weer!

   


  Klein Wonen Magazine is hét (GRATIS) digitale tijdschrift voor alle liefhebbers van klein wonen in Nederland en Vlaanderen.
  Iedere editie app ik met de hoofdredacteur Raymond Kool over het reilen en zeilen van anders en klein wonen en – bouwen in de USA en Nederland.


   

  FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.