• Appen met Frieda | Klein Wonen Magazine #1 – Tiny Houses Internationaal

  Klein Wonen Magazine is hét (GRATIS) digitale tijdschrift voor alle liefhebbers van klein wonen in Nederland en Vlaanderen.

  Iedere editie app ik met de hoofdredacteur Raymond Kool over het reilen en zeilen van anders en klein wonen en – bouwen  in de USA en Nederland.

   

  Editie 1 – APPEN met FRIEDA

  Frieda Bakker woont al vier jaar klein en laat nu haar tiny house bouwen in de Verenigde Staten. Ze is inmiddels flink ingewijd in de Amerikaanse tiny house movement en wil haar steentje bijdragen aan de ontwikkelingen daar. Klein Wonen Magazine appt regelmatig met de Noordhollandse overzee. Over haar persoonlijke belevenissen en de tiny house-industrie in het land van Uncle Sam. 

  Hi! Vanuit Ecuador, Ayampe, een appje.

  Hoi Frieda! Mooi stekkie! Wat ga je doen in Ecuador?

  Ik ga hier mijn businessplan voor de USA uitwerken.

  Hoe ga je dat aanpakken?

  Er worden in de tiny house movement in de USA nu enorme sprongen gemaakt. Ik zit daar middenin en met mijn neus bovenop.

  Dat is mooi! Wat zijn de ontwikkelingen daar?

  Ze zijn aan het professionaliseren en dit jaar wordt de movement een industrie. Zo wordt er een associatie gevormd die alomvattend is en sleutelfiguur gaat zijn in onderhandelingen tussen de doehet-zelvers, bouwers, ontwikkelaars en overheden. Dit was er nog niet eerder, zo breed gericht en gedragen. Er zijn ook grote projecten met tussen de 200 tot 1000 huisjes die gebouwd gaan worden door de bouwer waar ik mee werk.

  Dus de overheden werken daar nu behoorlijk mee?

  Steeds meer! Er is zelfs een gemeente in de States, die nu echt gewoon keihard het bestemmingsplan gewijzigd heeft voor een aantal plekken voor tiny houses op wielen! Geen tijdelijke oplossingen. Geen pilots of probeerprojecten. Geen wijziging van minimale woonoppervlak voor alleen een klein huisje op een fundering. Nee, hoppa, gewoon een tiny house op wielen.

  Te gek! Lijkt erop dat er een kentering plaatsvindt?

  Er zijn plots grote kansen voor investeerders om nu aan te sluiten bij deze beweging. Het is echt een, zoals ze dat noemen, paradigm shift. Het gaat niet alleen meer over die schattige huisjes op wielen. Nee, mensen die in grote huizen wonen beginnen nu ook na te denken. Ze zullen niet in een tiny house gaan wonen, maar wel minimaliseren. Gaan een stap kleiner wonen. Dat!

  Wel mooi als jij daar ook je brood mee zou kunnen verdienen!

  Mijn netwerk bestaat uit bouwers (fabriek, gecertificeerd, innovatief), die daar mee bezig zijn. Ik ben er zelf met enige regelmaat en ken de mensen erg goed.

  Heb je een specifieke richting die je op wilt?

  Ik wil in mijn bedrijfsplan het gebruik van natuurlijke materialen verwerken. Er is daarin in de USA een grote achterstand en het is slecht georganiseerd. De kosten zijn hoog. Niet door het product zelf, nee, het is de inefficiëntie van de keten door de kleine schaal. Dat kan en mag anders. Ik ben in de positie om daar verandering in te brengen en wil dat ook doen. Door mijn contacten met de fabriek kan ik het voor elkaar krijgen om de schaal iets te vergroten en daardoor natuurlijk bouwen bereikbaarder en bekender te maken voor de leek.

  Lijkt mij helemaal jouw ding.

  Ja! Denk aan schapenwol als isolatie. Hennep als bouwmateriaal. En er is meer. Veel wordt nu vanuit Europa geïmporteerd.

  Ben benieuwd naar je businessplan!

  Ik ook! 😉 Ik heb hier in Ecuador nu de tijd, ruimte en rust om dat nu vorm te geven. Het zit al enige tijd in de pijplijn. Broeden.
  Ik heb dingen goed bekeken nu. Veel geleerd. Netwerk opgebouwd. En dat mag zich nu gaan concentreren.

   


  Hoi Frieda, hoe is het leven in Ecuador? Beetje lekker weer? Hier zonnig, maar barkoud!

  Yep, zonnig, met tropische buien soms in de nacht en ochtend. Modder!! Ik heb een rondleiding gekregen in het huisje van de eigenaren van La Casa Long Term Hostel, waarin ik nu verblijf. Een tiny house! Op fundering.

  Leuk, een tiny house in Ecuador!

  José Barba heeft het zelf ontworpen en gebouwd en woont er met zijn vrouw Arian Kirkpatrick. Ook zij, bewust kleiner. Ruimte voor andere dingen. Minder schoonmaak. Minder kosten. Minder zorgen. Minder spullen. En alles binnen handbereik door een super praktische indeling. Erg mooi!

  Ben benieuwd hoe het eruit ziet!

  Ik heb wat foto’s gemaakt. Komen ze!

   


  Hoi Frieda, alles goed in Ecuador?

  Hoi! Alles gaat goed in Ecuador. Ik heb inmiddels contact met mogelijke werknemers voor mijn bedrijf. Met een advocaat die me gaat helpen met de aanvraag voor mijn visum. Mijn domeinnaam is gekocht. Er wordt gewerkt aan logo. Wordt er gewerkt om ook mijn eigen banksaldo omhoog te krikken voor de aanvraag. En allerlei andere zaken die erbij komen kijken.

  Druk, druk, druk, zo te horen!

  Nu pakken en straks reizen naar Denver!

  Pak ze en een hele goede reis!

  Dank! 🙂

      

  FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.