• Wat vaak vergeten wordt…

    En zo ben ik een paar jaar verder. Onderzoek, netwerken in Nederland, in Amerika, meet-ups, contact met bedrijven, heen en weren tussen de movements in Europa en de USA. Ik hoor veel in de tiny house wandelgangen. Om de metafoor maar even verder te gebruiken, het is inmiddels een heel gangenstelsel in een steeds groter wordend gebouw geworden. Tussen al die geluiden door komen een aantal zaken steevast voorbij die vaak vergeten worden of waar niet bij wordt stilgestaan. Hoe logisch ze ook lijken. Ik heb er daarom een paar op een rij gezet. Doe er je voordeel mee!

    Een tiny house verplaatsen in een zware storm

    stupid-windNah, nee, dat doe je toch niet? Dat trekt dat huisje nooit! Klopt. In jouw geval ziet het er wellicht eerder zo uit: het waait buiten een beetje, zeg windkracht 4 of 5, max. Dat is een bries tot stevige bries. Niets aan de hand. Je verplaatst je huisje en rijdt keurig 80 km/u. Ook dat lijkt te overzien.
    Maar dan dit:
    Met dat stevige briesje tegen de wind in met 80 km/u… Wist je dat je huisje dan te maken krijgt met windkracht 10 tot 11 op de weg? Dat is een zware tot zeer zware storm. En wind waait nooit gelijkmatig. Er zitten windvlagen tussen. Hopla, orkaan! Oftewel, een kracht met schade aan gebouwen, omvallende bomen, dakpannen van huizen. Nou, daar gaat je tiny house met 80 km/u over de weg. Oeps, mijn natuurkunde lessen vergeten! Weet je zeker dat je het dak goed hebt gemonteerd? Onderschat dit niet. Het klinkt ongeloofwaardig of raar als iemand je vertelt dat het huisje is gebouwd om orkanen te kunnen weerstaan. Nu weet je waarom.

    De rekensom
    Windkracht 4 tot 5 is tussen de 20 en 38 km/h. Tegen de wind in met 80 km/u resulteert in een windsnelheid van 100 tot 118 km/u.

    Schaal van Beaufort
    Zware storm met windkracht 10: windsnelheid van tussen de 89 en 102 km/u.
    Zeer zware storm met windkracht 11: 103 tot 117 km/u.
    Orkaan (windkracht 12): >117 km/u

    De isolatie werkt niet goed!

    Dus je trekt de planken maar van de muur om te kijken wat er in de muur gebeurt. En wat zie je? Je ingespoten isolatie heeft een ruimte opengelaten van 10 cm aan de bovenkant en is in elkaar gedrukt aan de onderkant. Dat zou dit product toch niet doen? Nee, dat klopt, als het huis op zijn plek blijft staan, muurvast. Een tiny house op wielen is echter geen muurvaste woning. Bij het verplaatsen trilt de constructie in meer of mindere mate. Heb je weleens veel suiker in een pot willen stoppen? Je stopt bij de rand, schudt zachtjes en de inhoud zakt een kleine centimeter. Je kunt weer verder met vullen. Dat is precies wat er met sommige los ingespoten isolatie-materialen gebeurt in een tiny house op wielen. Neem dit mee in je keuze en constructie van je muren als je er toch gebruik van wilt maken.

    Huh, brand in mijn (houtkachel) pijp?!

    charnwood-c-four-stoveMaar de schoorsteenveger is pas nog geweest? Nader onderzoek laat een dikke laag roet zien. Het overkomt de beste! Mijn vader en moeder hadden brand in de pijp. Marjolein van Marjolein in het Klein keek verbaasd op: filter in de pijp verstopt. Wat bleek? De houtkachel stookte in beide gevallen niet op vol vermogen. Hout verbrandt dan niet volledig met meer roetvorming tot gevolg. Dit zet zich af tegen de wand van de pijp en bouwt op. Bij mijn vader en moeder, ervaren stokers met keurig geplande schoorsteenvegers afspraken!, resulteerde dit in brand. Bij Marjolein resulteerde het in een slecht functionerende kachel en een verhoogd koolmonoxide gehalte in haar huisje.
    Kies dus goed. Zeker in een tiny house. De ruimte is zo klein, wist je dat je zelf een lopende kachel bent? Je hebt dus maar heel weinig nodig en continue zacht stoken is voor een houtkachel geen optie. Die moet zichzelf schoonbranden. Houtkachels kennen vermogen indicaties. Let daarop en pas het aan aan je ruimte.

    Mijn trailer is een ramp om mee te rijden! Hoe kan dat?

    Een tiny house op wielen (THOW) is niet gemaakt voor regelmatige verplaatsing zoals met een caravan het geval. Ondanks dat ze op wielen staat. Slechte aerodynamica, zwaar, groot. Een trailer die gemaakt is voor dit gewicht is niet genoeg. Dit merk je op het moment dat je je huisje overload-trailergaat verplaatsen, in die storm, weet je nog? Bochten zijn k… Ze lijkt te zwenken onderweg. Is slecht manoeuvreerbaar. Wat is er aan de hand? Je trailer is niet gemaakt voor jouw design. De fabriek waar ik mee wil werken laat speciaal trailers maken per design. Je hebt namelijk vooral te maken met gewichtsverdeling en de plaatsing van de wielen. Schuif de loft een halve meter op en het is anders. Ramen of deuren op andere plekken en het is anders. Binnen de fabriek  werkt een tiny house transport bedrijf en deze trekt huisjes van lokale timmermannen, huisjes met speciaal daarvoor ontworpen trailers en huisjes gemaakt door handige schoonmoeders. De grote gemene deler? Zodra bij de aanschaf van de trailer slechts gekeken is naar totaal gewicht en lengte, is het direct merkbaar voor de chauffeur. Hij pikt ze er zo tussenuit. Advies inwinnen van een expert is dus geen overbodige luxe als je je huis wilt verplaatsen zonder nagels achter te laten in het stuur.

    Ik ben een pionier en sta in de schijnwerpers

    Beginnen aan je tiny house avontuur is op dit moment pionieren. Zelfs nog in Amerika. En wellicht een vreemd punt in dit rijtje, maar ook deze wordt vaak vergeten: je staat in de schijnwerpers. Er wonen in Nederland slechts een handjevol mensen in een tiny house. In Amerika is de schatting rond de 10.000. De aandacht die het krijgt is echter in verhouding giga. De beste marketeers kwijlen ervan! Dat brengt een grote verantwoordelijkheid, mijns inziens, met zich mee. Waarom?

    Daar rijd je dan op de weg. Je hebt erg je best gedaan, bent trots, en opeens schiet toch de gootstrip los! Hoppa, in het raam van de auto achter je. Ongeluk tot gevolg. Grote nationale nieuwskoppen: eerste tiny house ongeluk een feit! Tweede kamer bant tijdelijk ieder initiatief!
    Overdreven? Nee. Ik heb slechts een klein bedrijfje met een blog, nieuwsbrief en de wens om in een tiny house te wonen en heb onder andere in het AD, Seasons, Salt Magazine, en Turning Tiny gestaan. RTL nieuws, SBS6, Radar en meer hebben tijd geschonken aan het fenomeen. Zoals gezegd, de aandacht is groot. De movement bevindt zich op dit moment nog steeds op glad ijs, wettelijk gezien. Er zijn initiatieven gestart in gemeentes. Mensen die, vaak vrijwillig, veel doen om het mogelijk te maken. Jij als pionier kan met een rondvliegende gootstrip een streep zetten door de hele movement in Nederland.
    Overdreven? Ook hier nee. Vraag een ervaren horeca eigenaar wat er gebeurde na de brand in Volendam met zijn of haar bedrijf: regels, regels, regels. Controle, controle, controle. Een vuurwerk bedrijf? Maar dat zijn grote rampen…?! Klopt. En jij rijdt door een storm, met andere weggebruikers om je heen. Is dat geen ramp als dat fout gaat? Bezint eer ge begint, werk veilig voor jezelf EN voor anderen en wees je bewust van jouw rol in die schijnwerpers waar je op dit moment, gewenst of ongewenst, toch instaat.
    (Dit kan enigzins beschermd worden door toch regels te ontwikkelen voor tiny houses maar dat is een heel ander verhaal voor een andere blog)

    Extra informatie

    Bovenstaande is je wellicht bekend. Mooi! Mocht je echter meer informatie willen, ik vind de volgende links handig.

    • Ethan Waldman met Tiny House Decisions. Een boek waarin hij al zijn keuzes en fouten voor je opsomt zodat jij ze niet hoeft te maken. Op zijn website kun je een gratis e-book downloaden genaamd “Before You Build”. De link vind je verder naar onder, rechts. Een geel / oranje knop met free e-book.
    • Dan Louche met de Tiny House Builders e-Workshop. Middels een serie van videos uitleg over geschikt materiaal. Welk gereedschap. Schroeven of spijkers en waarom. Rekening houdend met precies die zaken die ik hierboven genoemd hebt. Je dient te betalen voor deze workshop en als je net aan je avontuur begint is dit een erg fijne ondersteuning.
    • Tiny House People Facebook groep. Zeer waarschijnlijk de grootste groep op dit moment met daarin veel informatie die je terug kunt vinden. Zoek en gij zult vinden. Staat je vraag er niet tussen? Plaats het en je kunt antwoorden verwachten van de meest ervaren bouwers.
    • tiny house nederlandTiny House Nederland is te vinden op facebook met een gesloten groep en een pagina. Op hun website staat een lijst (en verschillende blogs van de bewoners en bouwers) met links naar intiatieven in Nederland zoals lokale groepen en timmerbedrijven. Je kunt je tevens aansluiten om ze te helpen zodat de movement in Nederland en de kennis over tiny houses verder kan groeien.
    • Tiny House Techniek is een gesloten groep die voorbij de tiny house op wielen gaat. Alles wat klein woont is welkom. Er is ruimte voor het delen van tips, technieken, regelgeving.

     

    FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.