• Een Tiny House in de USA?

  Tiny House kaartjesVorig jaar, 16 februari 2015, bezocht ik de website van de Kamer van Koophandel om me in te schrijven als zelfstandig ondernemer. My Tiny House en Frieda Bakker werden geregistreerd als officiële handelsnamen. Plan de campagne? Mijn eigen huisje bouwen, hier in Nederland. Daaruit voortvloeiend schrijven, lezingen geven en wat er dan nog niet meer op mijn pad zou komen. En wat er op mijn pad kwam heeft me, en dat doet het nog steeds, blij verrast. Ik zit voor de tweede keer in een jaar tijd in Amerika, en mag komende zomer weer op pad.

  Met een been in de USA

  DSC_0015Wat is er gebeurd afgelopen periode? Zoals wellicht bekend heb ik de Tiny House Jamboree bezocht in Colorado Springs in de zomer van 2015, tijdens mij roadtrip door de USA. De inspiratie die ik op heb gedaan, zowel tijdens het
  evenement als tijdens de reis, ging mee naar huis. De bouw zou daarna gaan beginnen. Ergens in november als eerste de aanschaf van een trailer en aan de gang. Dat was het plan. Maar ik kwam anders terug dan verwacht van mijn trip. Ja, volop inspiratie, maar een been is blijven staan in dat prachtige grote land. Met als gevolg dat alles wat ik op probeerde te pakken in Nederland niet liep. Ik sprak met magazines, bedrijven, en meer. Allemaal stuk voor stuk serieuze en enthousiaste contacten. Daar lag het niet aan. Zodra er echter concrete afspraken gemaakt moesten worden… het lukte gewoon niet. Agenda’s die niet te synchroniseren waren, verloren e-mails. Dat. Alsof de duvel er mee speelde! De wind was in Nederland uit mijn zeilen. Dobberen. Wachtend op nieuwe wind. Ik baalde ervan maar ken dit soort processen inmiddels ook. Het kan soms even duren, maar dan wordt het uiteindelijk toch duidelijk.

  Tiny House International

  DTHM33300ie duidelijkheid kwam van de andere kant van de oceaan. Wat namelijk wel liep, en als een trein!, waren de internationale contacten. De Jamboree heeft dat volledig voor me veranderd. Tiny House Magazine wilde graag artikelen hebben. Niet veel later kreeg ik een mail van de organisator van de Jamboree met de vraag of ik een gastspreker wilde zijn in 2016 met Tiny House International als thema. Vervolgens rees in Amerika het idee om een boek samen te stellen Turning Tiny met daarin de (persoonlijke) verhalen van bouwers, designers, bekende bloggers en de movers en shakers in de movement. En of ik daar ook een bijdrage in wilde leveren… Check.

  De oceaan over

  schiphol, new beginningsHet was me meer dan duidelijk waar de wind me heen wilde voeren. En dat is wat ik wilde met het bouwen van mijn huisje en het anders organiseren van mijn leven, dát kunnen volgen. Maar mijn plan dan? Het bouwen van mijn huisje, met hulp maar toch alleen, in Nederland? Het ging van tafel.
  Ik moest en zou opnieuw naar Amerika. Teveel vragen die ik niet kon beantwoorden door te blijven dobberen in Nederland. Wat trekt me? Waarom staat daar nog een been? Wat heb ik er te zoeken? Geld werd geleend, een flinke buikoperatie kwam tussendoor en 16 februari, exact, en dan ook exact een jaar na het starten van mijn eigen bedrijf, steeg ik op vanaf Schiphol.

  Tiny House Mekka Colorado

  Ik rijd rond in de auto die ik tijdelijk mag gebruiken van de organisator van de Jamboree, tevens de eigenaar van EcoCabins. Hups, de bult over in de stad en BAM, de Rocky Mountains verschijnen in beeld. Prachtig! Hoe is het mogelijk. Ik rijd rond alsof ik nooit anders heb gedaan. Een tweede thuis. Ik ben in Colorado Springs, een Tiny House Mekka. EcoCabins, Sprout Tiny Houses is in de buurt, Tumbleweed, SimBLISSity Tiny Homes.
  hOMe in front of ecocabinsIk word door de contacten die ik hier heb betrokken bij de movement, eerste rang. Ik krijg een rondleiding in de fabriek waar onder andere Tiny Houses worden gemaakt in South Dakota. De Denver Home Show wordt bezocht met elf huisjes om te bekijken. Als ik even langs het kantoor ga van de organisator van de Jamboree, staat er een Tiny House pal voor de deur. Zie? Mekka!

  De bouw van mijn huisje

  Het gevoel wat ik heb bij het land is niet veranderd en alleen maar bevestigd. Ik voel me er thuis. Zodra ik het vliegtuig uitstapte begon het van binnen weer te stromen. Alsof er letterlijk een lamp Frie designing de Frieda DHSwerd aangezet. En wat betekent dat nu? Mijn eigen kleine huisje zou zomaar door de fabriek in South Dakota gebouwd kunnen gaan worden. We zijn in gesprek. Ik kan meelopen met het hele proces. Mijn design heb ik inmiddels nagenoeg klaar en de natuurlijke producten worden gezocht. Gaat ze dan de oceaan over? Nope. Ze blijft in de USA. Ik zou graag willen heen en weren tussen Europa en de States. Met tussendoor bezoek aan andere Tiny House landen, denk aan Australië, Japan, Nieuw Zeeland, Zuid Afrika. Schrijvend over wat ik daar tref. Schrijvend over het hele bouwproces van mijn huisje en de Tiny House wereld in de USA.

  De Digital Nomad: Tiny Journalist

  En dat is het gemak van een Tiny House. Betaalbare, goede woonplek die weinig plaats inneemt. Het gemak om te kunnen gaan en staan waar ik wil zonder me al teveel zorgen te hoeven maken om een grote woning vol met spullen. Dat was wat ik wilde en dat is wat er nu gebeurt. Nu die grens nog over. Lees: visum bekijken en regelen voor een volgende keer. Er wordt aan gewerkt. Een tiny journalist on the move.

  Wordt vervolgd!


   

  Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

4 Responses so far.

 1. Floris zegt:

  Hoi, via een uitzending van RTLz kwam ik op jouw site en blog uit. Graag wil ik op jouw mailinglijst om jouw ervaringen te volgen. Leuke praktische ontwikkeling om opeens veel meer eco-sociaal te gaan denken. Zit zelf in de IT, wat zou er bijvoorbeeld handig zijn qua internet? Om maar iets te noemen.

  Met vriendelijke groet,

  Floris

  • Frieda Bakker zegt:

   Hi Floris,

   Dank voor je reactie! Ik ben inmiddels terug in het land en bezig met het opzetten van natuurlijke producten lijnen in de USA.
   Om de ervaringen te volgen kun je je op mijn homepage, of naast dit artikel aan de rechterkant, inschrijven voor de nieuwsbrief.
   Dan zet je jezelf zo op de mailinglijst en kun je dat ook zelf beheren.

   Veel plezier en succes!
   Frieda

 2. Margriet zegt:

  Hoi frieda, ik heb je zojuist gesproken en je hebt echt mijn dag gemaakt met jouw verhaal! Ik ga lekker bijlezen en blijf je volgen.

  Margriet van Kinki haarlem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *